Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 00:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/valdistriktet-dar-nastan-alla-gick-och-rostade/

STHLM

Valdistriktet där nästan alla gick och röstade

Södra Ängby är fortsatt den stadsdel som har högst valdeltagande.
Södra Ängby är fortsatt den stadsdel som har högst valdeltagande. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Valdeltagandet ökade i år i Stockholms stad – men skillnaderna är stora. Det visar Swecos genomgång av stadens sex valkretsar och 573 valdistrikt. I Norra Ängby mellersta röstade 95,6 procent av invånarna.

Mia Tottmar
Rätta artikel

Södra Ängby har kvar positionen som stadsdelen med högst valdeltagande – 94,3 procent i år – från de två senaste valen.

Enskilda valdistrikt med högst valdeltagande finns i Norra Ängby mellersta med 95,6 procent, Ålsten, 94,8 procent och Södra Ängby, 94,3 procent, men också i Skarpnäcks trädgårdsstad med 94,2 procent.

Lägst valdeltagande i årets kommunalval hade stadsdelen Husby med 51,9 procent. Det var en minskning med 4,8 procentenheter jämfört med föregående val. Stadsdelen Rinkeby hade det näst lägsta valdeltagandet med 53,9 procent vilket dock var en ökning med 2,2 procentenheter jämfört med 2014. Vid valet 2010 var stadsdelen den enda där färre än hälften av de röstberättigade deltog i kommunalvalet. 

Läs mer: ”Jag försöker övertyga folk om att deras röst faktiskt är någonting värd” 

Akalla visar en stor nedgång vid årets val med en minskning av valdeltagandet med 7,7 procentenheter, liksom Kista där minskningen var 4,7 procentenheter. I de flesta stadsdelarna med lågt valdeltagande skedde dock en ökning i årets val. 

Det lägsta valdeltagandet bland de enskilda valdistrikten visade Nidarosgatan i Kista med 45,7 procent. I ytterligare fem valdistrikt deltog färre än hälften av de röstberättigade i valet, Rinkebysvängen norra med 47,8 procent, Stångholmsbacken med flera i Skärholmen med 48,3 procent, Universitetet, 48,7 procent, Husby C med 49,2 procent samt Nydal i Tensta med 49,7 procent.

Den största röstsplittringen mellan kommun- och riksdagsvalen har Feministiskt Initiativ och Liberalerna. Bägge har bättre resultat i kommunvalet än i riksdagsvalet i samtliga sex valkretsar. 

Läs mer: Lågt deltagande i valet slår mot demokratin 

Moderaterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gjorde ett bättre riksdagsval än kommunalval i samtliga sex valkretsar. Vänsterpartiet låg på samma nivå.