Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Våldtäktsdömd man frias av hovrätten

En 19-årig man dömdes av Attunda tingsrätt för att ha våldtagit en 13-årig flicka. Nu frias mannen av Svea hovrätt, då DNA som hittats även kan tillhöra 19-åringens bröder.

Den 13-åriga flickan hade träffat 19-åringen via nätet och befann sig på besök i hans bostad i Stockholmsområdet. På natten blev flickan utsatt för våldtäkt.

Attunda tingsrätt dömde 19-åringen för våldtäkt mot barn. Flickan har uppgett till tingsrätten att hon gick och lade sig med kläderna på och vaknade av att 19-åringen genomförde ett samlag med henne.

Hovrätten ändrar nu domen och friar 19-åringen. Dels menar hovrätten att flickan var så berusad att det inte kan uteslutas att sperma och sekret som hittats i flickans trosor kom från någon annan. Dels hade 19-åringen sina två bröder hemma och DNA-mängden som har påträffats på flickans trosor var så liten att hovrätten menar att det kan vara någon av bröderna som varit gärningsmän.

19-åringen frias därför helt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.