Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Väljarna vill ha skifte i Stadshuset

Moderaterna rasar brant nedåt i väljar­opinionen, Kristdemokraterna gör sitt sämsta resultat någonsin. Om det vore val i dag skulle det bli maktskifte i Stockholms Stadshus, visar DN/Ipsos väljarundersökning.

– Vi ser samma trend i rikspolitiken, men möjligtvis har också debatten om Stockholms stads utförsäljningar och medierapporteringen om problemen i vård, skola och omsorg bidragit till det minskade stödet för alliansen, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Nedgången för de borgerliga och framgången för det rödgröna blocket är statistiskt säkerställda. Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna skulle tillsammans få 42,9 procent av rösterna mot 53,1 procent för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern.

S och MP skulle även utan V vara starkare än de borgerliga partierna, med 43,3 procent av stockholmarnas röster. I valet 2010 fick de borgerliga 51,87 procent mot de rödgrönas 43,91.

– Vi ser ganska stora förändringar i väljaropinionen sedan föregående mätning för ett år sedan. Vi har sett samma tendens på riksplanet, där Moderaterna har sjunkit signifikant sedan april–maj, säger Johanna Laurin Gulled.

På blocknivå är väljaropinionen i Stockholm nu mer lik den på riksplanet. Så såg det inte ut för ett år sedan.

– Dels ser vi samma tendens i den nationella väljaropinionen, dels finns det säkert en viss trötthetseffekt. Även i Stockholm har den borgerliga alliansen suttit vid makten i nästan två mandatperioder, och det sliter att regera. Det finns nog även en viss nyhetslängtan hos väljarna, det såg vi senast vid valet i Norge, säger Johanna Laurin Gulled.

– Men vad som har hänt i kommunen spelar, som sagt, också in.

Den borgerliga alliansen tappar i de yngre väljargrupperna och framför allt bland de yngsta; stödet hos dem som är 18–29 år har sjunkit från 55,3 procent i mätningen 2012 till 39,9 procent i dag. Oppositionen ökar sin väljarandel bland personer under 45 år, och mest bland kvinnorna, från 48,9 till 60 procent.

För tre partier – Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna – är förändringarna statistiskt säkerställda.

Moderaterna minskar med 4,9 procentenheter, från 34,8 i september 2012 till 29,9 procent i dag.

Folkpartiet får ett stöd på 8,9 procent, vilket innebär en minskning inom felmarginalen med 1,5 procentenheter sedan föregående mätning.

Centerpartiet minskar inom felmarginalen med 1,6 procentenheter, från 4,0 procent i september 2012 till 2,4 procent nu.

Kristdemokraterna hamnar i höstens mätning på 1,6 procent, vilket är den lägsta noteringen i DN/Ipsos mätningar som startade i september 2007. Jämfört med föregående mätning har partiet minskat med 1,9 procentenheter.

Stödet för Socialdemokraterna har ökat med 4,6 procentenheter, från 21,9 procent i september 2012 till 26,5 procent nu.

Miljöpartiet noterar en ökning inom felmarginalen med 2,5 procentenheter, från 14,3 procent förra hösten till 16,8 procent i dag.

Vänsterpartiet ökar inom felmarginalen med 2,5 procentenheter, från 7,3 procent förra året till 9,8 procent nu.

Sverigedemokraterna stöds av 2,8 procent av stockholmarna, en icke säkerställd ökning med 0,5 procentenheter sedan föregående mätning.

C, KD och SD har det svagaste stödet i undersökningen. Hamnar de utanför kommunfullmäktige?

– Det går inte att säga. Det finns många variabler, säger Eva Debels, chef för valnämndens kansli.

Undersökningen

• Ipsos har intervjuat ett slumpmässigt urval av Stockholms kommuninvånare, 18 år och äldre. 1. 000 personer intervjuades per telefon den 26 augusti–13 september 2013.
• Mätningen visar fördelningen av partisympatierna i väljarkåren om det vore kommunalval i Stockholm i dag. Frågan som ställs är: ”Om det var kommunalval i dag, vilket parti skulle du då rösta på?” Den som inte uppger ett parti får följdfrågan: ”Men vilket parti lutar det mest mot för dig?” I redovisningen slås dessa två frågor samman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.