Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Välkommet att M bryter hårdnackat motstånd till t-bana”

”Det är viktigt för Stockholm att M till sist har svängt och nu förstår att Stockholm behöver en utbyggd tunnelbana”, säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna är dock kritiska till att Alliansen valt att inte tala med oppositionen innan förslaget lades fram.

– Det jag saknar är en bredare blocköverskridande överenskommelse.Vi har ännu inte sett hur finansieringen ska gå till. Men vi ska göra allt för att stötta utbyggnaden eftersom är vi ett samarbetsparti, säger Magdalena Andersson (S), till DN.

Ett växande Stockholm har länge varit i behov av en utbyggd tunnelbana, menar hon:

– Vi har länge drivit en utbyggnad. Men först nu svänger moderaterna och bryter sitt hårdnackade motstånd. De har länge sagt att t-banan var färdigbyggd.

Även Helene Hellmark Knutsson, (S), landstingsråd i opposition, välkomnar förslaget.

– Efter sju års tunnelbanemotstånd gör M nu till sist en satsning.

Socialdemokraterna i landstinget efterlyser svar om finansieringen och tidsplanen för utbyggnaden.

– Utifrån det som vi har hört innebär förslaget en rekordhög finansiering från kommunerna. Vad vi har hört kan det handla om uppemot 5 miljarder som ska tas ur kommunbudgetarna, säger Helene Hellmark Knutsson, (S), landstingsråd i opposition, till DN.

– Tyvärr är det här ingen blocköverskridande uppgörelse. Vi har inte fått så mycket detaljer ännu. Om vi hade fått vara med så hade vi drivit fram mer pengar från landstinget, fortsätter hon.

Socialdemokraterna i landstinget är även kritiska till att Alliansen i stort sett bara vill satsa på den norra delen av länet.

– Den södra länsdelen växer lika snabbt som den norra. Alliansen väljer att ha fokus på den norra delen eftersom det är där som de styr kommuner, säger Helene Hellmark Knutsson.

– Det minsta man hade kunnat begärna är en utbyggnad även mellan Hagsätra och Älvsjö, fortsätter hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.