Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vallentuna-satter-in-gps-fallor-mot-rattor/

STHLM

Vallentuna sätter in gps-fällor mot råttor

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Lisa Mattisson

Efter larm från allmänheten har Vallentuna kommun sett till att installera gps-styrda råttfällor kring Vallentuna centrum.

– I Vallentuna är problemen med råttor snarare mindre än närmare stan, men i och med att man agerar i tid så kan det hanteras bra från början, säger Stefan Alm på Anticimex som utför skadebekämpningen åt kommunen.

På Vallentuna kommun bedömer man att råttorna vare sig är fler eller färre än andra år, men efter flera samtal från boende i kommunen så gjordes vad som på kommunens hemsida beskrivs som en ”grundläggande inventering” kring centrumområdet, och i juli kontaktade man Anticimex. 

Företagets skadedjursbekämpare placerade ut gps-styrda fällor, som omedelbart larmar när en råtta eller mus fångats. 

Stefan Alm, servicechef på Anticimex avdelning för skadedjur i Stockholm, var med och planerade uppdraget för Vallentuna kommun. Även han betonar att det inte är ett extremt råttår, vare sig i Vallentuna i eller resten av regionen. Han tycker ändå att det är bra att agera tidigt.

– Två råttor kan under optimala förhållanden bli uppemot 800 individer på ett år, säger han.

Om några veckor kommer Anticimex att rapportera in till kommunen hur bekämpningen har gått. För trots att fällorna ger omedelbart utslag så tror Stefan Alm att det kan dröja innan de fångar något byte.

– Råttor är neofobiska, alltså väldigt misstänksamma mot allt nytt. Ställer du dit en box där det inte har funnits någon tidigare så kommer de springa förbi den i början. De är smarta.

Ämnen i artikeln

Vallentuna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt