Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Vallentuna vill öka inflyttning men inte ta emot nyanlända

Konsulten Per Schlingmann har anlitats av Vallentuna kommun.
Konsulten Per Schlingmann har anlitats av Vallentuna kommun. Foto: Sören Andersson/TT

För att öka inflyttningen har Vallentuna anlitat konsulten Per Schlingmann för en halv miljon kronor. Samtidigt har kommunen bostadsbrist och kan inte ta emot nyanlända.

Tidningen Vallentuna Nyheter uppger att Moderaternas tidigare kommunikationschef Per Schlingmann kommer att ge Vallentuna kommun så kallat kommunikationsstöd. Detta trots att kommunen redan har sex kommunikatörer och en kommunikationschef.

Enligt kommundirektören Victor Kilén är ambitionen att locka folk att välja Vallentuna framför Täby och Österåker.

Vallentunas kommunalråd Parisa Liljestrand (M) skriver i ett mejl till DN att hon vill poängtera att kommunen inte bedriver någon kampanj för att öka inflyttningen.

– Snarare har kommunen börjat forma ett strategiskt och långsiktigt arbete med att öka kommunens attraktionskraft och konkurrenskraft, skriver Parisa Liljestrand.

Den 11 oktober undertecknade Parisa Liljestrand, tillsammans med 22 andra moderata kommunalråd, ett brev riktat till bland annat Stefan Löfven som konstaterade att kommunen inte kan ta emot nyanlända på grund av bostadsbrist.

Enligt Parisa Liljestrand går det inte att jämföra inflyttningsprojektet med kommunens möjligheter att ordna boenden för nyanlända eftersom det, enligt hennes formulering, ställer helt andra krav.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.