Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-16 04:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vallingby-centrum-pa-vag-att-saljas/

STHLM

Vällingby centrum på väg att säljas

En regnig junidag är folklivet i Vällingby centrum inte påfallande. Men den grönblå majoriteten i Stadshuset hoppas hitta en pålitlig köpare.
En regnig junidag är folklivet i Vällingby centrum inte påfallande. Men den grönblå majoriteten i Stadshuset hoppas hitta en pålitlig köpare. Foto: Magnus Hallgren

Nu går Stockholms stad vidare med den omstridda försäljningen av Vällingby centrum. Det ska ut på marknaden och i höst kan hugade köpare lägga bud.

– Jag hoppas att det är ett lugnande besked till Vällingbyborna att kulturverksamheten blir kvar i stadens ägo, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) är fortsatt kritisk till försäljningen.

– Det är bra att Dennis Wedin har hörsammat våra förslag om att undanta kulturbyggnaderna och att kvartersmarken fortfarande ska vara offentlig plats. Men även om de hittar en pålitlig köpare finns det ingen juridisk möjlighet att binda dem vid de här villkoren under lång tid – och ingen möjlighet att hindra dem från att sälja centrumet vidare. Det finns inga garantier, säger hon.

Clara Lindblom menar att det är viktigt att de allmännyttiga bostadsbolagen har ett ansvar för kulturhistoriskt intressanta miljöer, särskilt i ytterstaden.

– Allmännyttan tar också ett större samhällsansvar, de har till exempel underlättat för lokalhyresgäster under coronakrisen, säger hon.

Torghandeln är i full gång trots vädret. Det höga taket i bakgrunden kom till vid en senare renovering.
Torghandeln är i full gång trots vädret. Det höga taket i bakgrunden kom till vid en senare renovering. Foto: Magnus Hallgren

Vällingby centrum, som Stockholms stad äger via det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder, har värderats till två miljarder kronor. Så sent som 2008 avslutades fem års renovering av centrumet, vilket kostade staden tre miljarder. 

– Två miljarder är vad centrumet har värderats till. Nu får vi veta var marknaden står och om den har påverkats av coronapandemin, säger Dennis Wedin.

Det som ska säljas är framför allt uppåt 90 butiker samt lagerlokaler och restauranger.

– Vi tar särskild hänsyn till kulturverksamheten här. Trappan med Kulturhuset Stadsteatern, biografen Fontänen, fritidsgården och biblioteket kommer även fortsatt att ägas av staden. Kulturskolan kan skriva ett långtidsavtal på uppåt 20 år med en ny ägare.

En ny ägare, påpekar Dennis Wedin, kan inte göra några stora förändringar, utseende och fasader kan inte ändras. Riksantikvarieämbetet har klassat Vällingby centrum som en kulturhistoriskt intressant miljö

Men alla Västerortsbor är inte positiva till en försäljning. Partipolitiskt oberoende Vårt Vällingby/ Nätverket Västerort har lämnat in protestlistor med tusentals namn till Wedin. De anser att ett gemensamt ägt Vällingby centrum behövs för att bevara och förvalta den kulturhistoriskt viktiga ABC-staden och för att undvika chockhöjning av hyror som tvingar lokala butiker och andra småföretagare att stänga.

Biografen Fontänen och de andra kulturbyggnaderna säljs inte.
Biografen Fontänen och de andra kulturbyggnaderna säljs inte. Foto: Magnus Hallgren

De menar också att viktig samhällsservice ska finnas kvar och att kulturen fortsatt ska finnas tillgänglig i förorten

Hur möter du Västerortsbornas oro inför en försäljning?

– Vi ska göra en så förtroendeingivande affär som möjligt för att inte skapa oro. Jag bor själv i Västerort och värnar området. Jag har tidigare träffat protestgruppen, och kan ju nu närmare specificera vilka byggnader som ingår i försäljningen.

Polisen, Jobbtorget och Arbetsförmedlingen stärker centrum, menar Dennis Wedin. Han ska föra en dialog med dem om avtal med en ny ägare.

– Men det är ingen kärnverksamhet för Stockholms stad att äga butiker. Vi vill ha en långsiktig seriös köpare som kan visa finansiell styrka, erfarenhet och kompetens.

Exakt de orden använde dåvarande borgarråden Kristina Alvendal (M) och Kristina Axén-Olin (M) när de sålde tio köpcentrum till brittiska Boultbee 2007. Det slutade i fiasko.

– Vi måste dra lärdom av Boultbeeaffären. En ny ägare ska ha erfarenhet av den här typen av verksamhet i sitt cv, säger Dennis Wedin.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) är nöjd med planerna på att avyttra centrumet.
Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) är nöjd med planerna på att avyttra centrumet. Foto: Magnus Hallgren

Försäljningen av Västermalmsgallerian, Rinkeby centrum, Skärholmens centrum, Ringen, Högdalens centrum, Tensta centrum, Älvsjö Centrum, Hässelby Gårds centrum, Bredängs centrum och Fältöversten till Boultbee gav Stockholms stad 10,4 miljarder kronor.

Butiksägarna i galleriorna kritiserade kraftiga hyreshöjningar, eftersatt underhåll och höga avgifter som de tvingats betala för ospecificerade gemensamhetskostnader. 

Det slutade med konkurs och lånegivaren Royal Bank of Scotland med sitt bolag Centeni tog över centrumen – och sålde dem vidare.

Är Stockholms stad på väg att sälja fler fastigheter?

– Vi tittar löpande på fastigheter där staden inte har någon verksamhet och vi inte bedömer som strategiskt viktiga. Vi säljer till exempel Åva gård i Tyresö till Naturvårdsverket och vi ska sälja hotelldelen av Östermalmshallen.

Vällingby centrum invigdes 1954.
Vällingby centrum invigdes 1954. Foto: Magnus Hallgren

Stockholms stad behöver sälja fastigheter för sju miljarder kronor per år för att kunna hålla uppe investeringstakten utan att, enligt Dennis Wedin, behöva låna för mycket.

Läs mer: Det sociala experimentet Vällingby byggdes för den nya människan 

Läs mer: Hetsig debatt om Vällingby Centrum

Ämnen i artikeln

Vällingby
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt