Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Valplanen: Bli grönare än MP

Vänsterns Rikard Wagenius, Seluah Alsaati och Jonas Sjöstedt planterar squash i Skarpnäck.
Vänsterns Rikard Wagenius, Seluah Alsaati och Jonas Sjöstedt planterar squash i Skarpnäck. Foto: Anders Sundström

Stadsodling, solceller på husen, trådbussar, cykelbanor och storsatsning på nya hyresrätter och energibesparingar i gamla ska göra Stockholm till ett klimatföredöme för världen. Vänsterpartiets vision för Stockholm 2030 visar att kampen är stenhård om vilket parti som är grönast.

Vänsterpartiet väljer en stadsodling i Skarpnäck för att förklara att klimatpolitik inte främst handlar om internationella konferenser om globala utsläppsmål utan vad vi kan göra där vi bor. Partiets analys går ut på att Stockholm kan bli en grön, klimatsmart och rättvis stad år 2030.

– Stora städer där vi bor tätt, kan cykla och har god kollektivtrafik har lättare att ställa om så att vi undviker en klimatkollaps, anser partiledaren Jonas Sjöstedt.

Partiets omställningsplan för Stockholmsregionen med titeln ”Framtiden är inte till salu” innebär i många delar en återgång till ett mer lokalt samhälle – fast framtidsinriktat. Det ska byggas cykelbanor, tunnelbanor, spårvägar och trådbusslinjer – men inga motorvägstunnlar. Det ska byggas energisnåla hyresrätter i goda kollektivtrafik­lägen men inte villor i skogsbackar.

Vänsterpartiet har mer resurser än något annat parti i sina skuggbudgetar för att renovera miljonprogramsområden och där minska energiförbrukningen till hälften och i princip ska alla hus som Stockholms stad äger förses med solceller. Precis som Miljöpartiet vill Vänsterpartiet byta ut Bromma flygplats mot en ekostadsdel.

Hälsosam, miljövänlig, närproducerad mat är en väsentlig del i partiets förslag till omställning av Stockholm. Till det krävs att landsbygden runt stan får annat liv än hästgårdar och att den stadsnära odlingen mångfaldigas.

– Hela omställningen handlar om omtanke om kommande generationer, säger Rikard Warlenius, Vänsterpartiets miljötalesperson i Stadshuset.

Partiet har räknat ut att omställningen till en klimatsmart stad skapar minst 23 000 nya jobb och det bostadspolitiska målet är 300 000 nya hyresrätter till 2030. Partiet vill höja kommunalskatten i Stockholm, men med mindre än en krona.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.