Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vandra-i-doktor-glas-fotspar-i-stockholm/

STHLM

Vandra i Doktor Glas fotspår i Stockholm

Krister Henriksson har spelat Doktor Glas åtskilliga gånger. Nu ska han lotsa publiken på en vandring i Doktor Glas fotspår. Här blev han fotograferad av både DN och Radio Stockholms reporter.
Krister Henriksson har spelat Doktor Glas åtskilliga gånger. Nu ska han lotsa publiken på en vandring i Doktor Glas fotspår. Här blev han fotograferad av både DN och Radio Stockholms reporter. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Krister Henriksson hänger nonchalant på Vasabrons räcke. Det hade aldrig doktor Glas, en av Henrikssons mest kända rollfigurer, gjort. Doktorn hade varit betydligt stramare.

Nu finns det en möjlighet att, med Krister Henriksson som ciceron, gå på ljudpromenad i den litteräre läkarens fotspår.

Med hjälp av en app som kostar 60 kronor, som producerats av Dramaten och DVA Studio, ska man kunna gå till några av de platser som skildras i Hjalmar Söderbergs dagboksroman från 1905.

En station är nedanför Grand Hôtel där mord/kärlekshistorien börjar på allvar. Doktor Glas får syn på Helga Gregorius och Klas Recke som promenerar bort mot Skeppsholmen och han får klart för sig att de två är mer än bara vänner.

Går man vidare kan man i hörlurarna höra samtalet vid Skeppsholmskyrkan mellan doktorn och Helga. Hon förklarar att hon hellre än död än fortsätter att vara gift med pastor Gregorius. Här föds doktorns tankar på hur Helga ska kunna bli av med maken. Varför inte mörda honom? Frågan är bara hur.

Så här ser stoppen ut längs Doktor Glaspromenaden. Då måste man stanna.
Så här ser stoppen ut längs Doktor Glaspromenaden. Då måste man stanna. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Utan att gå händelserna i förväg kan så mycket avslöjas som att prästen dör, men här handlar det inte om att ha för bråttom - då hänger inte inspelningen med eftersom den är gps-styrd.

– Gå hellre gå långsammare. Det här är gjort för att man ska kunna gå i sin egen takt, säger Johan Anstérus, som har producerat appen.

Han säger att man med fördel kan dela upp promenaden, som tar ungefär en och en halv timme. Särskilt om det som på måndagsförmiddagen småregnade i Stockholm.

Krister Henriksson har för länge sedan tappat räkningen på hur många gånger han har gestaltat Doktor Glas sedan premiären på Vasateatern 2006. Han har spelat den i såväl Kanada som England, Tyskland, Finland och Norge och pjäsen spelas regelbundet på Dramaten.

Johan Anstérus är producenten bakom appen.
Johan Anstérus är producenten bakom appen. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Ljudpromenaden är nyinspelad i Dramatens studio och det är Allan Edwalls dramatisering, precis som tidigare.

– Den är så bra att det inte finns någonting att tillägga, säger Krister Henriksson, som har levt med Hjalmar Söderbergs kanske mest kända figur i över ett decennium.

– Jag har skapat mitt eget monster. Som i morse när jag skulle gå upp halv åtta för att prata med dig. Jag vet vilka frågor jag kommer att få, säger han ett leende.

Så vilken fråga är vanligast om Doktor Glas?

– Det beror på. Utomlands är det en annan typ av frågor eftersom de är de så obekanta med Doktor Glas. Här i Sverige är Doktor Glas ett begrepp.

Som Kurt Wallander?

– Precis, men då får jag en annan typ av frågor,. Den vanligaste frågan är nog den om vad det är för skillnad mellan Doktor Glas och Kurt Wallander.

Och vad svarar du?

– Att den ene är doktor och den andre kommissarie, men det är olika tid.

Den som skaffar appen för 60 kronor kan gå i Doktor Glas fotspår med Krister Henriksson som ciceron.
Den som skaffar appen för 60 kronor kan gå i Doktor Glas fotspår med Krister Henriksson som ciceron. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Hade du velat leva i Stockholm på Hjalmar Söderbergs tid?

– Jag tror att det var fattigt och ganska vidrigt med väldiga klasskillnader och det är vad det handlar om här också. Nej, det hade jag inte velat.

Krister Henriksson säger att han försvarar sin rollfigur Doktor Glas, men vid inspelningen såg han Helga Gregorius med andra ögon än tidigare. Helga är olycklig i sitt äktenskap med pastor Gregorius och Doktor Glas vill hjälpa henne. Han gör det genom att ta livet av pastorn - något Helga inte bett om rakt ut, men:

– Jag är helt förälskad i Helga och vill ha henne till varje pris och därför gör jag så här. Egentligen är Helga är en riktig bitch. Det här är en fruktansvärt bra historia. Jag är förvånad att inte Hollywood har köpt den. Jag ser framför mig Brad Pitt i huvudrollen, säger doktor Henriksson.

Ämnen i artikeln

Dramaten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt