Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Vänsterextremist åtalas för mordförsök

Nazister i Kärrtorp den 15 december 2013.
Nazister i Kärrtorp den 15 december 2013. Foto: Hampus Andersson/TT

Den 35-årige vänsterextremisten som häktats för att ha stuckit kniven i en nazist i Kärrtorp åtalades på torsdagen. Åklagaren yrkar på fängelse för mordförsök.

”[Den tilltalade] har försökt döda [målsägande] genom att utdela två knivhugg som träffade [målsägande] i ryggen. Det hände den 15 december 2013 i Kärrtorp, Stockholm. [Målsägande] fick stickskador på ryggens högra respektive vänstra sida och dubbelsidig luftansamling i lungsäckarna”, beskriver åklagaren gärningen som hon hävdar beckicks med uppsåt.

35-åringen medger att han har stuckit en 28-årig nazist i ryggen. Han hävdar dock att han tog till kniven som nödvärn och inte för att försöka döda nazisten som åklagarens brottsrubricering gör gällande: försök till mord alternativt försök till dråp. I stämningsansökan ingår också våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Brotten ska ha begåtts i samband med när ett 30-tal anhängare och ledare från nazistiska Svenska motståndsrörelsen angrep en antirastisk manifestation i Kärrtorp i södra Stockholm den 15 december. Med bland annat glasflaskor, påkar, knallskott, sköldar och pepparsprej attackerade de en manifestation som anordnats av bland andra boende i området.

I torsdagens åtal beskrivs det som att 35-åringen och ett antal personer på hans initiativ deltagit i demonstrationen som i övrigt bestod av ”vanligt” folk med många barnfamiljer. 35-åringens sällskap ska som reaktion på nazisternas attack gått till motangrepp och ”befunnit sig i främsta ledet” när nazisterna trycktes undan från demonstrationen.

35-åringen har dömts till fängelse flera gånger förr. De tio avsnitten i hans belastningsregister består huvudsakligen av brott motiverade av hans vänsterextremt politiska ideologi.

2000 deltog han i ockupationen av JG Westmans BB i Linköping där han gjorde sig skyldig till bland annat försök till grov misshandel och våldsamt upplopp. Nästa fängelsedom fick han för samma brott samt bland annat brott mot knivlagen och vapenbrott i samband med EU-kravallerna i Göteborg året därpå.

För tre år sedan dömdes han till fängelse för grovt vapenbrott, olaga hot och misshandel av en 14-årig pojke i Liljeholmen. Den 35-årige mannen har varit aktiv i AFA och enligt Expressen var han en av grundarna till den ännu radikalare organisationen Revolutionära fronten

I går tisdag dömdes 29-årige Emil Hagberg, Stockholmschef för SMR, till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp. Likaså fälldes Joakim Blixt Eriksson, 24 år, vice nästeschef för SMR i Stockholm och Peter Jusztin, 24 år, gruppchef inom SMR som får fängelse i 6 månader vardera. Fyra nazister i tonåren fälldes också, tre fick ungdomstjänst och en ungdomsvård.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.