Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/var-femte-anstalld-pa-danderyds-sjukhus-har-haft-smittan/

STHLM

Var femte anställd på Danderyds sjukhus har haft smittan

2.000 anställda ska testas för antikroppar. De första resultaten visar att var femte varit smittad av det nya coronaviruset.
2.000 anställda ska testas för antikroppar. De första resultaten visar att var femte varit smittad av det nya coronaviruset. Foto: Magnus Hallgren

De första resultaten från Danderyds stora test av antikroppar mot covid-19 hos sjukhuspersonalen visar att var femte bär på sådana.

– Det är jättesvårt att värdera om det är mycket eller lite, men snart vet vi mer, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig för studien.

Antikroppstesterna som görs av anställda på Danderyds sjukhus är ett helsvenskt test som tagits fram på KTH. När testet ger utslag för antikroppar visar det att viruset funnits hos individen för cirka två veckor sedan, eftersom det tar tid att utveckla antikroppar.

Totalt ska 2.000 medarbetare testas, men redan nu - när bara cirka en fjärdedel hunnits med - publiceras resultat. I förra veckan testades 527 anställda. 20 procent var positiva.

– Det betyder att de var smittade med viruset för ungefär tre veckor sedan. Om man utgår från Folkhälsomyndighetens prognos att 25 procent av stockholmarna kommer att ha haft smittan i maj, så skulle detta vara ett lite högre värde. Men vi vet ingenting. Det finns inga säkra data, säger specialistläkaren Charlotte Thålin, en av de som driver studien på Danderyd.

Nu ska forskarna ta reda på om de som bär på antikroppar känt några symtom på sjukdom, och dessutom sortera in dem efter var på sjukhuset de arbetar: Är personal som arbetar i direkt kontakt med covidpatienter mer utsatta än andra? De frågorna kommer troligen inte att besvaras förrän alla de 2.000 planerade testerna är gjorda.

– Jag undrar också mycket över om vi på sjukhuset kan jämföras med resten av samhället. Å ena sidan är vi mer utsatta för smitta, men å andra sidan är vi kanske bättre på att skydda oss mot den, säger Charlotte Thålin.

Läs mer: Infektionsläkaren på Danderyd som försöker förstå viruset

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt