Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-24 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/var-femte-anstalld-pa-danderyds-sjukhus-har-haft-smittan/

STHLM

Var femte anställd på Danderyds sjukhus har haft smittan

2.000 anställda ska testas för antikroppar. De första resultaten visar att var femte varit smittad av det nya coronaviruset.
Foto: Magnus Hallgren

De första resultaten från Danderyds stora test av antikroppar mot covid-19 hos sjukhuspersonalen visar att var femte bär på sådana.

– Det är jättesvårt att värdera om det är mycket eller lite, men snart vet vi mer, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig för studien.

Antikroppstesterna som görs av anställda på Danderyds sjukhus är ett helsvenskt test som tagits fram på KTH. När testet ger utslag för antikroppar visar det att viruset funnits hos individen för cirka två veckor sedan, eftersom det tar tid att utveckla antikroppar.

Totalt ska 2.000 medarbetare testas, men redan nu - när bara cirka en fjärdedel hunnits med - publiceras resultat. I förra veckan testades 527 anställda. 20 procent var positiva.

– Det betyder att de var smittade med viruset för ungefär tre veckor sedan. Om man utgår från Folkhälsomyndighetens prognos att 25 procent av stockholmarna kommer att ha haft smittan i maj, så skulle detta vara ett lite högre värde. Men vi vet ingenting. Det finns inga säkra data, säger specialistläkaren Charlotte Thålin, en av de som driver studien på Danderyd.

Nu ska forskarna ta reda på om de som bär på antikroppar känt några symtom på sjukdom, och dessutom sortera in dem efter var på sjukhuset de arbetar: Är personal som arbetar i direkt kontakt med covidpatienter mer utsatta än andra? De frågorna kommer troligen inte att besvaras förrän alla de 2.000 planerade testerna är gjorda.

– Jag undrar också mycket över om vi på sjukhuset kan jämföras med resten av samhället. Å ena sidan är vi mer utsatta för smitta, men å andra sidan är vi kanske bättre på att skydda oss mot den, säger Charlotte Thålin.

Läs mer: Infektionsläkaren på Danderyd som försöker förstå viruset