Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Var sjunde pappa depressiv

Så många som 15 procent av nyblivna fäder kan ha depressiva symptom. Det framgår av en ny studie utförd på över 3.600 män i Stockholms län.

– Det finns inga rutiner för att upptäcka detta hos pappor och vi tänkte som ett första steg testa ett frågeformulär på dem, säger Magdalena Carlberg, utredare på Stockholms landsting och projektledare för studien.

Hon och hennes kolleger har låtit fäder till cirka halvårsgamla barn svara på en enkät som rutinmässigt delas ut till nyblivna mödrar. Frågorna, som besvarats av drygt 3.600 män, rör den psykiska hälsan efter förlossningen.

Preliminära resultat visar att cirka 15 procent av fäderna har depressiva symptom. Även om siffran kan komma att justeras neråt av olika skäl är den i ungefär samma storleksordning som den för mödrar.

– Som referens har vi i enkäten haft ett annat frågeformulär som är utformat för att upptäcka depression hos just män. En mindre grupp har upptäckts endast med detta andra formulär, säger Magdalena Carlberg som vill understryka att det inte är barnets fel att föräldrarna utvecklar depressiva symptom.

I studien på pappor i Stockholms län har poänggränsen för möjliga symtom satts något lägre med hänvisning till en internationell studie som visar att män underskattar sin psykiska ohälsa.

– Det måste vi utvärdera, men jag tror ändå att vi kommer att landa på mellan 10 och 15 procent och det är precis där det ligger för mammor. Även om det visar sig ligga något lägre för pappor så är det en jämförbar förekomst, säger Magdalena Carlberg.

Konsekvenser av nyblivna föräldrars depressiva symptom kan vara försämrad relation till barnet och/eller partnern och därmed allmänt försämrad familjesituation. Att medvetandegöra och informera om riskerna kan lindra de negativa effekterna, inte minst om informationen är positiv i bemärkelsen att den betonar det naturliga och övergående i de depressiva symptomen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.