Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Var tionde stockholmare rädd för att gå ut på kvällen

– Skjutningarna är en stor tragedi för familj och vänner men påverkar också människors trygghet, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP). På bilden syns avspärrningar vid den plats i Tensta där en person blev skjuten i augusti.
– Skjutningarna är en stor tragedi för familj och vänner men påverkar också människors trygghet, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP). På bilden syns avspärrningar vid den plats i Tensta där en person blev skjuten i augusti. Other: Maja Suslin/TT

Otryggheten ökar i Stockholm. Drygt var femte invånare är orolig för att utsättas för brott, en ökning från 16 till 21 procent jämfört med Stockholms stads senaste trygghetsundersökning för tre år sedan.

– Oron är viktig att ta på allvar. Men det är också otroligt viktigt att få fram att våldsbrotten generellt inte ökar, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

I två kategorier har dock andelen som har utsatts för brott ökat. Åtta procent av stockholmarna uppger att de har hotats, jämfört med sex procent för tre år sedan. Andelen som har utsatts för sexuella trakasserier har ökat från tre till fem procent, i innerstaden till sex procent.

Oron för att bli utsatt för sexuella trakasserier har mer än fördubblats, till 11 procent. Oron är störst på Järvafältet och i Skärholmen.

Läs mer: Nya bostäder ska minska oro och otrygghet i Husby

– Sexuella trakasserier står ut lite mer, det kan ha en koppling till att medvetenheten om sexuella trakasserier ökat, vilket i grunden är bra. Det finns också ett stort mörkertal så det är positivt om fler polisanmäler, säger Åsa Lindhagen.

Det finns också ett stort mörkertal så det är positivt om fler polisanmäler.

Men otryggheten bland stockholmarna växer på i stort sett alla områden.

• Var tionde invånare känner sig mycket otrygg eller avstår från att gå ut sena kvällar i sitt bostadsområde. På Järvafältet gäller det var fjärde och i Skärholmen var femte person.

• Var femte stockholmare är orolig för att någon närstående ska drabbas av brott. I Spånga-Tensta är 36 procent oroliga för det.

• Oron för att bli våldtagen har ökat från 8 till 12 procent.

• Oro för att råka ut för våld eller överfall i den offentliga miljön har ökat från 12 till 17 procent. På Järvafältet gäller det var tredje.

• Oro för rån har ökat från 15 till 20 procent. I Rinkeby-Kista är 39 procent rädda för att bli rånade, i Spånga-Tensta 36 procent.

• I Stockholm sammantaget känner sig sju procent otrygga eller mycket otrygga i sitt bostadsområde. I Rinkeby-Kista är andelen 26 och i Spånga-Tensta 23 procent.

När många kvinnor känner oro för att gå utanför dörren, då får otryggheten en tydlig påverkan på livsutrymmet vilket är mycket allvarligt.

– Järvaområdet sticker ut. Det är också en jämställdhetsfråga, när många kvinnor känner oro för att gå utanför dörren, då får otryggheten en tydlig påverkan på livsutrymmet vilket är mycket allvarligt, säger Åsa Lindhagen.

Hon tror att skjutningarna i utsatta områden påverkar resultatet i trygghetsundersökningen.

– Skjutningarna är en stor tragedi för familj och vänner men påverkar också människors trygghet. Järva är prioriterat av polisen och regeringen har skjutit till 7,1 miljarder i ökade resurser till dem.

Hur förklarar du att stockholmarnas otrygghet ökar när våldsbrotten inte gör det?

– Det är svårt att säga. Det är en övergripande trend, även på nationell nivå. Delvis tror jag att det beror på att vi lever i en orolig omvärld, med krig, många människor på flykt och en brist på framtidstro, säger Åsa Lindhagen.

– Vi politiker har ett stort ansvar för det offentliga samtalet, det måste bygga på fakta.

Läs mer: Majoriteten i yttre Västerort är otrygg

Den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset gör flera trygghetssatsningar i budgeten för nästa år. Tre miljoner kronor går till ett nytt trygghets- och säkerhetsprogram för Stockholms stad.

Vad innehåller det?

– Vi arbetar med detaljerna just nu, det är ett långsiktigt arbete och det finns ingen quick fix, säger Åsa Lindhagen.

Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd. Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Tio miljoner kronor satsas på tre nya relationsvåldscentrum, förutom det som redan finns i Enskede-Årsta-Vantör. Där erbjuds stödsamtal för att bearbeta situationen, men också hjälp att starta ett nytt liv och hitta en ny bostad.

– Vi arbetar också med trygghetsskapande åtgärder i det offentliga rummet. Belysning, kanske se till att det blir fri sikt, mer levande stadsdelar, och med att bygga bort otrygga miljöer som till exempel gångtunnlar som ligger ödsligt, säger Åsa Lindhagen.

Fakta.Trygghetsmätning

Trygghetsmätningen är en stadsövergripande enkätundersökning som har genomförts 2008, 2011, 2014 och 2017. Denna gång genomfördes undersökningen i samarbete med Polismyndigheten.

Enkäten har gjorts av Sweco och besvarades av 17.669 personer. Det motsvarar en svarsandel på 55,0 procent när urvalet justerats för registerfel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.