Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Var tjugonde får allvarliga bristningar

Stockholms mödrar spricker oftare än andra under förlossning.
Stressen kan vara en bidragande orsak till skadorna, menar forskare och barnmorskor.
– Det kan bero på högt arbetstryck och att man ibland troligen forcerar förlossningar i onödan, säger barnmorskan Ia Jeppsson.

Ändtarmsskadorna vid förlossning har ökat under 2000-talet i hela landet. Så kallad sfinkterruptur, när kvinnan spricker mellan slida och anus, har länge hyssjats ned och skambelagts. Trots en allt mer högljudd debatt från kvinnor som fått livslånga inkontinensproblem, samt ett aktivt arbete för att för att minska andelen ändtarmsskador, är problemet fortfarande stort. Och störst är det i Stockholm.

Nära var tjugonde mamma i Stockholms län, 4,3 procent, drabbades 2012 av allvarliga bristningar. Bland förstföderskorna i länet fick hela 7 procent ändtarmsskador. I landet i snitt drabbades endast 3,4 procent enligt Socialstyrelsen.

– Det kan bero på att belastningen är så oerhört hög i Stockholm att man forcerar förlossningen onödigt ofta vilket ökar risken för bristningsskador. Vi har också många högteknologiska sjukhus där risken är större att man gör onödiga interventioner som ibland gör mer skada än att det bidrar till bra förlossningsutfall, säger Ia Jeppsson, barnmorskeupprorets talesperson.

Många mammor i Stockholm är oroliga för att inte få plats och kommer därför in för tidigt vilket leder till utdragna förlossningar, mer epiduralbedövning och sugklockor, som ökar risken för skador.

– De är inte tillräckligt öppna när de kommer in. Det kan leda till onödiga interventioner och att förlossningar forceras helt i onödan. Vi måste också hålla vissa mödrar hemma för länge på grund av platsbrist, som då får göra hela förlossningsarbetet själva hemma, vilket inte är rimligt, säger Ia Jeppsson.

Förlossningsskadorna är ojämnt spridda mellan klinikerna. På Söder­sjukhuset som förlöser 7.000 kvinnor årligen är andelen allvarliga ändtarmsskador högst, 5,6 procent. Därefter kommer Danderyds sjukhus med 4,2 procent.

– Det kan ju också tyda på att man är bättre på att diagnostisera bristningar, vilket är positivt.

Enligt forskarna är de vanligaste orsakerna till ändtarmsskador användandet av sugklocka och om barnet är väldigt stort.

– Kvinnorna i Stockholm är äldre när de föder vilket kan förklara mycket. De har högre BMI och föder större barn, säger docent Cecilia Ekeus, institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet.

Enligt Socialstyrelsen kvarstår dock skillnaden mellan sjukhusen även efter att man tagit hänsyn till faktorer som kvinnans ålder, sugklocka och barnets födelsevikt.

Även forskarna menar att den höga andelen sfinkterskador kan bero på att fler förlossningar forceras fram.

– Troligen induceras förlossningar oftare vid universitetssjukhus än vid mindre sjukhus där fler startar spontant. Äldre kvinnor brukar induceras oftare, vilket kan vara en förklaring till skillnaden mellan sjukhusen, säger Cecilia Ekeus.

Barnmorskorna ser bara en lösning: fler barnmorskor.

– All forskning visar att det bästa för en trygg och säker förlossning är att en barnmorska är närvarande under hela förlossningen. I dag ansvarar barnmorskan nästan alltid för två förlossningar samtidigt men kan också ha ansvar för ytterligare två kvinnor som nyligen fött och behöver övervakning, säger Ia Jeppsson.

Fakta.Förlossningsstatistik

Andel bristningar grad 3 och 4, 2012
Stockholm 4,3
Kalmar 4,2
Skåne 3,7
Gävleborg 3,7
Västernorrland 3,5
Blekinge 3,4
Uppsala 3,3
Dalarna 3,2
Kronoberg 3,1
Halland 3,0
Östergötland 3,0
Västmanland 2,9
Västra Götaland 2,9
Örebro 2,9
Södermanland 2,8
Jönköping 2,5
Gotland 2,2
Riket 3,4

Fakta.Sfinkterskada

Bristningar av grad 1 och 2 är vanliga, läker oftast snabbt och orsakar sällan långsiktiga problem. Skador av grad 3 och 4 ökar risken för inkontinens och smärtor i underlivet.
Tredje graden är en bristning i muskler i bäckenbotten och i ändtarmens slutmuskel.
Fjärde graden är en bristning in i ändtarmens slutmuskel och slemhinna, så kallad totalruptur.
Källa: Socialstyrelsen

Fakta.Sjukhus för sjukhus

Andel bristningar grad 3 och 4, 2012 i procent (antal inom parentes).
Södertälje        3,3% (44)
KS Huddinge    3,6 % (139)
BB Stockholm    3,8 % (127)
KS Solna        4,1 % (129)
Danderyd        4,2 %(216)
SöS        5,6 % (321)
Källa: Socialstyrelsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.