Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mer knark på Stockholms krogar

Var tredje kroganställd uppger att de använt kokain.
Var tredje kroganställd uppger att de använt kokain. Foto: Claudio Bresciani / TT

Kokain, ecstasy och cannabis flödar på krogarna. Var tredje kroganställd har tagit droger under det senaste året, visar en ny undersökning.

– Det är glamouröst att ta droger, säger Johanna Gripenberg, chef för STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem.

Undersökningen bygger på en enkät med 665 anställda på 160 krogar i Stockholm. Där svarar 35 procent att de använt narkotika under det senaste året. Bland de yngre anställda, upp till 24 år, har nära hälften tagit droger det senaste året, och var femte den senaste månaden.

– Det här är jättehöga siffror. Det är oroande att det är så vanligt bland unga. Unga människor har en mer liberal inställning till narkotika. Det är glamoröst att ta droger, säger Johanna Gripenberg, chef för STAD vid Centrum för psykiatriforskning som tillhör landstinget och KI. 

De vanligaste drogerna är cannabis, kokain och ecstasy. Var tredje kroganställd uppger att de använt kokain, var fjärde har tagit ecstasy och hela 60 procent har rökt cannabis.

– Kokain och ecstacy ses som partydroger som man tar för att må bra och kunna festa mer, åtminstone för stunden, säger Johanna Gripenberg.

Läs mer: Ungdomar i rikare områden tar mer droger – men misstänks inte lika ofta 

Undersökningen visar också att droger blivit ett allt vanligare inslag på krogarna. Jämfört med resultaten 2007 har narkotikaanvändningen fördubblats.

–  Det är tydligt att narkotikan har flyttat in på krogarna igen. Krogpersonalen uppger att de oftare ser drogpåverkade gäster liksom öppen drogförsäljning utanför krogarna.

Hon menar att ett narkotikaflöde på krogarna ökar risken för att fler tar droger, även personer som vanligtvis inte använder narkotika, särskilt om de är alkoholpåverkade.

– Det är väldigt oroväckande att narkotikan blivit mer synlig. Krogen är en arena där många möts. Om narkotikan finns lättillgänglig och folk använder det allt mer öppet finns en risk att den blir normaliserad.

I början av 2000-talet kom liknande larm om att knarket flödade på Stockholms krogar. Då arbetade STAD aktivt tillsammans med bland annat polis och krogbransch med både tillsyn och utbildning av personal för att minska droganvändningen. Med projektet ”Krogar mot knark” lyckades man gemensamt vända trenden. 

Nu är läget både värre och akut, enligt forskarna.

– Vi måste ta krafttag mot knarket. Det behövs mer polisiär närvaro i krogmiljön. Vi måste också arbeta mer aktivt i samverkan med krogbranschen med utbildning och drogpolicys. Det är också något som krogbranschen är positiva till och kroganställda föreslår i undersökningen, säger Johanna Gripenberg.

 

Narkotikaanvändning bland kroganställda

Andel kroganställda som:

Någon gång använt narkotika: 61% 

Använt narkotika under det senaste året: 35% 

Använt narkotika under den senaste månaden: 14%

 

Andel kroganställda som använt:

Cannabis 59% 

Kokain 31% 

Ecstasy 24% 

Narkotikaklassade läkemedel utan recept 20%

 

Andel kroganställda som har:

Sett narkotikapåverkade gäster på krogen senaste halvåret: 78% 

Sett narkotikapåverkade gäster på krogen senaste veckan: 22% 

Sett någon bli erbjuden narkotika på krogen under det senaste året: 48% 

Sett någon ta narkotika på krogen under det senaste året: 43% 

Själva blivit erbjudna narkotika på krogen 51%

 

Fakta: STAD, Centrum för psykiatriforskning, SLL/KI.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.