Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Var tredje transperson har självmordstankar

Emelie Mire Åsell är ickebinär, vilket betyder att man varken känner sig som kvinna eller man. Mire kämpar för att kallas hen men blir ofta kallad hon, även av personer som Mire förklarat sin icke normativa könsidentitet för.
Emelie Mire Åsell är ickebinär, vilket betyder att man varken känner sig som kvinna eller man. Mire kämpar för att kallas hen men blir ofta kallad hon, även av personer som Mire förklarat sin icke normativa könsidentitet för. Foto: Anette Nantell

Kränkningar, självmordstankar och diskriminering är vardag för Sveriges transpersoner.

På flera områden har situationen förvärrats de senaste tio åren, visar en ny undersökning av Folkhälsomyndigheten.

DN har tidigare uppmärksammat hur Peter inte vågade byta juridiskt kön med risk för att bli tvångssteriliserad tills lagen ändrades 2013. Men även om lagarna har ändrats för att hjälpa transpersoner så har inte mycket hänt sedan myndighetens förra undersökning 2005. Enligt Louise Mannheimer, chef för enheten om hälsa och sexualitet på Folkhälsomyndigheten, är situationen i princip oförändrad.

– Kränkningar är vanliga och många transpersoner uppger att de inte vågar gå ut ensamma. Det är ju ändå 2015, säger hon.

I undersökningen som är den största som gjorts i Sverige deltog 800 transpersoner, där 31 procent uppgav att de bodde i Stockholm. Även Malmö och Göteborg var över­representerade. Det kanske är lättare att leva som transperson i en större stad men undersökningen visar att transpersoner fortfarande är mycket mer utsatta än andra. Bland annat uppger mer än var tredje transperson att de har övervägt att ta sitt liv det senaste året.

– Det är så otroligt höga siffror. Här borde man verkligen titta på självmordspreventiva åtgärder, säger Louise Mannheimer.

Över hälften uppgav att de har blivit utsatta för kränkningar de senaste tre månaderna och på grund av risken att utsättas för det avstår mer än 65 procent från olika aktiviteter, bland annat från att gå och träna. Emelie Mire Åsell, som är öppet ickebinär – identifierar sig varken som man eller kvinna, avstår från gymmet men medger att för hen har det varit jobbigast i arbetssituationer.

– När jag studerade kunde jag välja vilka jag ville vara med och gå och komma som jag ville. Men på arbetet, där är man hela dagarna, kan man inte välja sina arbetskamrater och när något händer så kryper det under skinnet på en.

För Mire är ett problem att bli kallad hon eller tjej, vilket händer även efter att Mire vid upprepade tillfällen har förklarat att hen är det korrekta pronomen för Mire.

– När jag berättade för en person att jag är en hen och inte en hon så svarade personen att ”för mig är du en hon”. Om personer känner att de vet vad jag är mer än jag själv så är det hopplöst. Det finns nästan inget jag kan göra då.

Transpersoner har enligt undersökningen ett lågt förtroende för samhällstjänster. För Mire krävdes en resa till andra sidan staden för att kunna gå till en ungdomsmottagning med ett bra bemötande och det tog flera månader att hitta en psykolog som inte tyckte att hens transidentitet var ”exotisk”.

Enligt undersökningen mår den yngre gruppen, 15–29 år, sämst.

– Transpersonerna finns i alla samhällsklasser och på alla platser. Det kräver hela samhällets insats och man måste nå ut på alla fronter, säger Louise Mannheimer.

Mire har länge varit aktiv i styrelser och föreningar i frågor som rör transpersoner, men säger att även hen ibland tappar orken när det gäller att förändra den normativa inställningen.

– Om inte ens jag alltid orkar påverka världen runt omkring mig, hur ska då andra som har det mycket värre än jag orka det?

Fakta:

Fler än var tredje person i enkäten har under det senaste året allvarligt övervägt att ta sitt liv.

Varannan har upplevt kränkande behandling under de senaste tre månaderna.

Så många som var femte har blivit utsatt för våld på grund av sin transidentitet och en av tre har blivit utsatt för psykiskt våld.

Flera av resultaten är sämre i den senaste undersökningen jämfört med den från 2005.

Storstadsregionerna är överrepresenterade bland transpersoner. 31 procent var boende i Stockholm, 19 procent i Västra Götaland och Skåne 13 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Ordlista:

Cisperson: Cis är latin ”på samma sida”. Cisperson är när ens könsidentitet och könsuttryck stämmer överens med det kön man tilldelades vid födseln.

Ickebinär: En person som identifierar sig som mellan eller bortom könsuppdelningen i kvinna eller man.

Könskorrigering: Innebär att man ändrar sin kropp med hjälp av hormoner och/eller operationer så att den bättre stämmer överens med ens könsidentitet.

Transperson: Paraplybegrepp för personer vilkas könsidentitet och/eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön som tilldelades vid födseln.

Transsexuell: En person vars könsidentitet inte stämmer överens med det juridiska kön som tilldelats den. Oftast vill man både byta juridiskt kön och korrigera kroppen med exempelvis hormoner och/eller kirurgi.

Transvestit: En person som använder sig av ett annat könsuttryck än det som förväntas av personen utifrån hens juridiska kön. Det kan handla om kläder, smink, hår, kroppsspråk och röstläge.

Queer: Är i grunden ett ifrågasättande av heteronormen. Queer kan innebära en önskan att inkludera alla kön och sexualiteter eller att inte behöva identifiera kön.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.