Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Enkät: Så ser Stockholms politikers drömmars stad ut

Badstranden vid Tanto på söder i Stockholm. Arkivbild.
Badstranden vid Tanto på söder i Stockholm. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Hur ser politikernas vision om framtidens Stockholm ut? Vi ställde frågan till samtliga partier i stadshuset. 

Vad är dina drömmars stad?

Erik Slottner (KD), gruppledare.

- Jag vill ha ett Stockholm med frihet för den enskilde, trygghet i det offentliga och socialt ansvar för den utsatta. Med trygga familjer, bra skola och starkt rättsväsende. Med kvarterspoliser för lokal trygghet. En stad där du själv får välja barnomsorg, skola och vårdcentral. Där den som behöver assistans eller äldreboende får det. Där det offentliga håller vad det lovar. Där tid ges för hemtjänsten och med små förskolegrupper. Ett samhälle med tillit.

Erik Slottner på Sergels torg. Porträtt för DN Stockholm till porträttserien på stockholmspolitiker.
Erik Slottner på Sergels torg. Porträtt för DN Stockholm till porträttserien på stockholmspolitiker. Foto: Thomas Karlsson, Kristdemokraterna.

 

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

- Stockholm ska vara platsen där drömmar går i uppfyllelse. Det krävs att den sociala resan finns inom räckhåll för alla och att ansträngning och utbildning lönar sig. Varken bostadsadress, kön eller bakgrund ska begränsa dig. Här är skyldigheterna och möjligheterna lika för alla. Stockholm är både mänskligt och miljömässigt hållbart genom tidiga insatser för barn och unga samt innovationer och ny teknik. I Stockholm lämnas ingen efter i skolan och alla kan känna sig trygga oavsett tid på dygnet. "

Anna König Jerlmyr, Moderaterna.
Anna König Jerlmyr, Moderaterna. Foto: Thomas Karlsson

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

- Mitt Stockholm är möjligheternas stad. Här är det du, inte din bakgrund, som avgör din framtid. Skolan gör klassresor möjliga med hjälp av kunskap och studiero. Fler får chansen till ett första jobb. En stark rättsstat värnar allas frihet. Alla stadsdelar är trygga och attraktiva. Stenstaden fredas från fula kolossbyggen, och spektakulära höghus byggs i områden som Kista. Vi har lockat ett utländskt toppuniversitet att öppna filial i Stockholm och världens främsta talanger slåss om att flytta hit.

Lotta Edholm, Liberalernas.
Lotta Edholm, Liberalernas. Foto: Thomas Karlsson

Karin Ernlund (C), gruppledare.

- Stockholm är en medmänsklig stad där segregationen är borta och trösklarna till bostad och jobb är låga. Omfattande utbyggnad av kollektivtrafiken och tät stadsplanering har gjort Stockholm trevligt, miljösmart och minskat restider och trängsel. Luften är ren tack vare utfasning av fossila bränslen och vattnet är så rent att du kan bada i hela staden. Stockholm växer och det öppna företagsklimatet lockar människor från hela världen. Grönytor och parker prioriteras högt vilket gör Stockholm till världens grönaste storstad. Ett omfattande trygghetsarbete har gjort alla stadsdelar trygga med egen prägel och ett levande stadsliv."

Karin Ernlund, Centerpartiet.
Karin Ernlund, Centerpartiet. Foto: Magnus Hallgren

Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

- Mina drömmars stad är ett Stockholm där alla har möjlighet att växa. Där människor är fria att forma sitt liv efter sina egna drömmar och ambitioner. Jag vill se ett starkare samhälle och en tryggare stad. I Stockholm ska alla kunna hitta en bostad; ungdomar ska få ett förstahandskontrakt och alla äldre ska ha tillgång till ett tryggt boende. Vår stad ska fortsätta leda omställningen till ett samhälle som är hållbart för klimatet och människan, där klyftorna minskar och tryggheten ökar.

Karin Wanngård, Socialdemokraterna.
Karin Wanngård, Socialdemokraterna. Foto: Thomas Karlsson

Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd.

- Från det att vi föds till att vi blir gamla ska vi som bor i Stockholm kunna andas frisk luft, njuta av natur och bada i rent vatten. Alla barn ska växa upp i trygghet och kunna känna framtidstro. Alla stockholmare oavsett bakgrund ska ha möjlighet att utvecklas och skaffa sig det liv de vill ha. Platser att mötas på, oavsett bakgrund eller ålder blir fler. Staden är en plats för människor och inte för bilar. Stockholm ska vara fossilfritt, hållbart och ett föredöme för resten av världen."

Katarina Luhr, Miljöpartiet.
Katarina Luhr, Miljöpartiet. Foto: Magnus Hallgren

 

Gör quizet: Förvillande lika – vet du vilket parti som vill vad? 

Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd.

- Jag drömmer om en stad där alla människor får plats. Alla kan få en bostad som de har råd med, även ungdomar. Fler människor är delaktiga i demokratiska samtal för att skapa ett bättre samhälle. Ungdomar och kvinnor i förorten är engagerade i föreningslivet och de har en lokal att mötas i. Vi har bra kommunala förskolor och skolor med fler lärare och mindre elevgrupper. Fler personer får trygga anställningar och samhället är fritt från diskriminering. Vänsterpartiet vill ha ett Stockholm för alla.

Ann-Margarethe Livh, Vänsterpartiet.
Ann-Margarethe Livh, Vänsterpartiet. Foto: Anette Nantell

Anna Rantala Bonnier (Fi), gruppledare.

- Jag tänker på boken Mina drömmars stad som handlar om unga kvinnor och män med drömmar om framtiden men där livsvillkoren utsätter dem för svåra prövningar. Samma ser vi i dagens Stockholm. Jag vill se ett Stockholm som är helt, en stad som håller samman i stället för att slitas isär av  segregation. Vi måste stärka kvinnor, omfördela makt och resurser och sätta stopp för våldet. Rasismen och hatet ska inte få fäste i Stockholm. Därför vill vi se fler jobb i välfärden, nå ut till nyanlända kvinnor, ge stöd till ensamstående föräldrar och skapa mötesplatser för unga tjejer. Att stärka kvinnor, tjejer och ungdomar är avgörande för att få en stad som håller samman.

Anna Rantala Bonnier, Feministiskt initiativ.
Anna Rantala Bonnier, Feministiskt initiativ. Foto: Thomas Karlsson

Peter Wallmark, (SD), gruppledare. 

 - I vårt framtida Stockholm finns det inga förorter. Staden har byggts ihop och i den nya staden finns det en blandning av bostäder, lokaler och arbetsplatser. Eftersom det är tätbebyggt finns det förutsättningar till en väl utbyggd kollektivtrafik som gör den till ett attraktivt alternativ till bilen. Vissa områden med småhus sparas för att anknyta till stadens historia, andra ersätts med flerfamiljshus byggda med en struktur av slutna kvarter där byggnaderna inte bara innehåller bostäder. Det finns en blandning av upplåtelseformer. Där större kvartersbildningar passar kan passager igenom kvarteren byggas där restauranger och affärer har verksamhet.

Peter Wallmark.
Peter Wallmark. Foto: Magnus Hallgren
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.