Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/varannan-allmanlakare-funderar-pa-att-lamna-primarvarden/

STHLM

Varannan allmänläkare funderar på att lämna primärvården

Bilden är en illustrationsbild. Foto: Erik G Svensson/TT

Mer än varannan allmänläkare i primärvården har funderat på att byta jobb på grund av sin arbetsmiljö. Det visar en enkät som Sveriges Läkarförbund har gjort. 

– De här signalerna har vi uppfattat ett bra tag och tagit upp det med regionerna, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund. 

DN följde under en dag arbetet på en vårdcentral i Vårby i Huddinge kommun. Flera av de anställda uttryckte en oro när nu allt fler patienter ska hänvisas till primärvården. 

– Om något ytterligare ska läggas på oss så undrar jag vad det är och hur vi i sådana fall ska klara av det. Det känns som att kannan är rätt fylld, sa verksamhetschefen Liz Gref till DN.

I en enkät som Sveriges läkarförbund har skickat till cirka 2.500 läkare inom öppen- och slutenvården runtom i landet svarar drygt 500 allmänläkare i primärvården hur de upplever sin arbetsmiljö. Lite mer än hälften av allmänläkarna svarar att de under de senaste två åren har funderat på att helt lämna vården på grund av sin dåliga arbetsmiljö. 

– Det är ett skrämmande resultat och det är höga siffror. De här signalerna har vi uppfattat ett tag och vi har tagit upp detta med regionerna. Men nu har vi siffror som stödjer de signalerna som vi har fått våra medlemmar, säger Heidi Stensmyren. 

Samtidigt svarar drygt hälften av de tillfrågade allmänläkarna att de har gått ner i arbetstid för att orka med sitt arbete. 

– Flera läkare har sagt att de har gått ner i tid för att klara att leverera heltid. Läkarna används för att klara av underbemanningen och får sköta en stor del av det administrativa arbetet på sin lunch eller får jobba över för att hinna med, säger Heidi Stensmyren. 

Enkäten visar också att 44 procent av de svarande allmänläkarna skulle öka sin arbetstid om arbetsmiljön var bättre.

Nästan en av sju av de svarande allmänläkarna har också sett att arbetsgivaren haft svårigheter att rekrytera personal på grund av brister i arbetsmiljön.

Läs mer: 

En dag på Vårby vårdcentral: ”Hur ska vi klara mer?” 

”Slakten av sjukhusen är en katastrof” 

Efter varslen – de startar sjukvårdsupprop