Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Varannan stockholmare vill flytta

Foto: Erik Mårtensson/TT

Drygt hälften av alla stockholmare vill flytta, det visar en ny undersökning från Opinion Stockholm. Allra mest missnöjda är de som bor i hyresrätter, medan villaägare trivs bäst där de redan bor.

51 procent av de tillfrågade Stockholmarna uppgav att de ville byta bostad om de kunde. För de flesta lockar främst bostad- och hyresrätter – bara en fjärdedel söker sig till villor.

En bild som ansetts normal de senaste åren.

– Förut var det mer vanligt att flytta till villor efterhand, men nu väljer många att bo kvar i stan trots att de har barn. Villan kan fortfarande vara en dröm, men det kan också vara mycket jobb med den, säger Pontus Kopparberg på mäklarföretaget Bjurfors.

Anledningarna till stockholmarnas flyttvilja skiljer sig beroende på nuvarande boendeform. De som bor i hyresrätt vill främst ha bättre skick, medan ägare av bostadsrätter till viss del söker större boyta. För villaägarna lockar bland annat förändring, även om flyttmotiven där är mer splittrade.

Enligt Opinion Stockholm är stödet för att bygga nya hyresrätter starkt i Stockholm – starkare än för nya bostadsrätter. Trots det vill de flesta helst köpa sin lägenhet.

Även Pontus Kopparberg känner igen sig i det.

– Rent krasst tror jag det beror på att vår hyresmarknad inte alltid fungerar. Många vill säkert hyra, men om man inte hittar en lägenhet som passar familjens behov så tror jag många väljer att köpa en i stället, säger han.

Fakta:Så vill stockholmarna flytta

(Oavsett tidigare boendeform)
- 47 procent vill flytta till bostadsrätt
- 32 procent vill flytta till hyresrätt
- 25 procent vill flytta till villa
(Siffror överstiger 100 procent då några svarat ja på fler än ett alternativ.)

- 49 procent av männen vill flytta
- 53 procent av kvinnorna vill flytta

Så många vill byta boende:
- 70 procent vill flytta från sin hyresrätt
- 35 procent vill flytta från sin villa
- 42 procent vill flytta från sin bostadsrätt

Källa: Opinion Stockholm

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.