Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Vårby bibliotek kallar in väktare

Fler fältassistenter, två nya fritidsledare och en väktare från Securitas. Det är receptet för att komma till rätta med problemen på Vårby bibliotek.

Vårby bibliotek har länge haft problem med ungdomar som bråkat och hotat personalen. För två veckor sedan blev trakasserierna så omfattande att biblioteket tvingades stänga.

På tisdagen beslutade kultur- och fritidsförvaltningen i Huddinge att skjuta till pengar för att så snabbt som möjligt kunna öppna biblioteket igen.

- Vi har haft ett möte med ledningsgruppen och har tagit fram en lösning, säger Gunnar Ericsson, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Huddinge.

Det första steget är att bygga vidare på satsningen med fler fältsekreterare på plats i Vårby centrum. De ska tillsammans med den så kallade Vårbygruppen, som jobbar ungefär som Lugna Gatan, fungera som ett stöd till ungdomarna och deras föräldrar.

- I grunden handlar arbetet om att bygga upp relationer med ungdomarna, säger Gunnar Ericsson.

Nästa steg är mer dramatiskt. Situationen på biblioteket har blivit så hotfull att personalen är rädd. Många vågar helt enkelt inte gå tillbaka till jobbet, säger Gunnar Ericsson. Därför har man beslutat att ta hjälp av en väktare från Securitas. Målsättningen är att väktaren ska finnas på plats i biblioteket åtminstone fram till jul.

- Det låter kanske inte klokt, men vi tror att det måste vara på det här sättet, säger Gunnar Ericsson.

Den sista pusselbiten är att anställa två nya fritidsledare, som ska stödja och avlasta den ordinarie bibliotekspersonalen. Fritidsledarna ska vara kvar till augusti nästa år, då biblioteket flyttar in i nya lokaler.

Karin Fahller, bibliotekschef på Vårby bibliotek, ser fram emot satsningen.

- Alla Vårbybor har rätt att känna sig trygga på biblioteket, säger hon.

Hon ser dock initiativet att kalla in väktare som en kortsiktig lösning. På sikt är målsättningen att ytterligare förbättra samarbetet med närpolisen och kommunens fältassistenter. De vuxna måste också ta ett större ansvar, anser Karin Fahller.

- Det här är ett Vårbyproblem och inte ett biblioteksproblem, fastslår hon.

Polisen har gott hopp om att stämningen i Vårby centrum kommer att bli lugnare. Förra veckan möttes bland andra polis, bibliotekspersonal och fältassistenter.

Efter det mötet riktar Anders Thörnberg, polisinspektör och gruppchef för närpolisen i Vårby, sitt stöd till områdets fältassistenter, som han menar tar ett stort ansvar.

Nu ska man samla de ungdomar som agerat hotfullt och stökigt och få till en diskussion kring deras beteende. Fältassisterna kommer även att söka upp de inblandade ungdomarnas familjer.

- Jag tror vi kommit fram till en bra lösning. Fältassistenterna spelar en stor roll i det här, och i bakgrunden finns vi inom polisen med vårt arbete. Vi har några utredningar som vi driver i samband med att det varit stökigt på biblioteket, säger Anders Thörnberg till DN.se.

Anders Thörnberg tror inte att det rent säkerhetsmässigt blir något problem att öppna biblioteket igen. Men det är viktigt att bibliotekspersonalen känner sig redo att gå vidare.

- Personalen har naturligtvis farit illa av hoten och påtryckningarna från ungdomarna. Nu handlar det om att få deras förtroende och få dem motiverade att komma tillbaka igen, fortsätter Thörnberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.