Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vardcentral-i-jarna-stangdes-efter-falskt-coronalarm/

STHLM

Vårdcentral i Järna stängdes efter falskt coronalarm

Vårdcentralen i Järna stängde på tisdagsförmiddagen med hänvisning till ”smittorisk”. Inledningsvis misstänkte man att en patient med hosta var smittad av det nya coronaviruset – men misstankarna kunde snabbt avskrivas.

Under tisdagsförmiddagen stängde vårdcentralen i Järna sin verksamhet plötsligt med hänvisning till risk för smitta.

– Man misstänkte först att det rörde sig om det nya coronaviruset, men det är avskrivet nu, säger Hanna Fellenius, presstalesperson vid Region Stockholm, till DN.

Vid lunchtid skrev den medicinskt ansvarige läkaren och verksamhetschefen i en sammanfattning av händelseförloppet att vårdcentralen stängdes med omedelbar verkan strax efter klockan 9 på morgonen och att man omedelbart isolerade den misstänkt smittade patienten.

För Länstidningen Södertälje har verksamhetschefen Britt Tygesén uppgett att man vidtog åtgärderna då patienten i fråga varit i Thailand och på vägen därifrån mellanlandat i Peking.

Efter att vårdcentralen varit i kontakt med den så kallade coronajouren och regionens smittskyddsläkare kunde misstanken avskrivas. Smittskyddsläkaren Per Follin var med och gjorde bedömningen.

– Vi diskuterade resehistoriken och vi kom fram till att det gått för lång tid, patienten hade överstigit inkubationstiden som är 14 dagar, säger Per Follin till LT och påpekar att patienten hade mellanlandat i Kina för nästan en månad sedan.

– När det varit så pass länge sen och besöket var så pass kortvarigt som en mellanlandning bedömde vi att det inte var någon risk alls, fortsätter Per Follin.

Han vill samtidigt avråda den som tror sig ha utsatts för coronasmitta från att besöka vårdcentraler. Den som har varit Fastlandskina och blir sjuk med feber, hosta och lungbesvär ska istället kontakta vården via 1177 och lotsas vidare.

I den händelse att provtagning blir aktuell slussas patienten till infektionskliniken i Huddinge.

Både vårdcentralen och rehabverksamheten i Järna öppnade senare på tisdagen. På hemsidan skriver man att de patienter som avbokades i samband med stängningen får ringa och boka nya mottagningstider. 

Läs mer: Huddinge sjukhus förbereder sig för corona-epidemi