Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Vården kan tvingas anställa personer utan formell kompetens

Foto: TT

Om drygt 30 år riskerar Stockholmsregionen brist på högskoleutbildade som arbetar inom bland annat vård- och omsorgsyrken. En ny rapport om regionens framtida arbetsmarknad pekar på att det kan bli nödvändigt med ökad inpendling till länet och att anställa personer utan formell kompetens.

– Det är inte en lösning att acceptera sänkt standard inom vården, inte till de tjänster som kräver formell kompetens. Men en lösning kan vara att anställa stödpersonal, som vårdbiträden och läkarsekreterare, säger regionplanelandstingsrådet Gustav Hemming (C).

År 2050 beräknas 1.740.000 personer vara sysselsatta i Stockholms län. Det innebär att efterfrågan på arbetskraft väntas öka med mer än 50 procent.

Utbildning, vård och omsorg tillhör de branscher som antas växa mest, vilket drivs av den demografiska utvecklingen. Med en åldrande befolkning ökar behoven inom vård och omsorg. Däremot ökar inte antalet barn och unga lika snabbt, vilket innebär en lägre efterfrågeökning för läraryrken som har krav på en teoretisk specialistkompetens.

Läs mer: Väldig brist på flera yrken i länet

Efterfrågan på högutbildade antas enligt landstingets rapport överstiga utbudet med närmare 60.000 personer, vilket indikerar att det kan finnas en brist på högutbildade år 2050.

– Rapporten är en framskrivning på lång sikt, så det finns en stor osäkerhet i beräkningarna. Men samtidigt behöver vi tänka långsiktigt, kring utbildning och matchning. Om antagandena stämmer blir det annars en större ökning av bristen på högutbildade inom vård, omsorg och utbildning, säger Gustav Hemming.

Vårdutbildningarna måste dimensioneras upp, anser han, och situationen kan också mötas med, till exempel, arbetskraftinvandring och inpendling.

Högskoleutbildade med vårdinriktning är det i dag brist på i hela landstings-Sverige, men vi vet inte hur det ser ut 2050.

– Högskoleutbildade med vårdinriktning är det i dag brist på i hela landstings-Sverige, men vi vet inte hur det ser ut 2050, säger Gustav Hemming.

Men är det rimligt att människor ska resa flera timmar för att arbeta här?

– Vi vill inte ha en situation med långa restider, men från Västerås till exempel tar det bara en timme med tåget, stora delar av Mälardalen kan nås.

Gustav Hemming menar dock att det är ett problem att bostadspriserna i Stockholms län generellt börjar bli så höga att en del lönenivåer inom vård och omsorg inte räcker till, särskilt inte för ensamstående.

– Men Stockholm är inte London med orimliga restider. Vi är mycket mindre och vi har mycket mer mark att bygga på. Vi ska inte uppfatta rapporten som att vi går in i en ohanterlig situation, säger han.

Läs mer: Danderyds sjukhus öppnar avdelningar utan sjuksköterskor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.