Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Vårdgarantin ingen garanti för snabb vård

Har du väntat mer än tre månader på en operation? Då ska du bli hänvisad till Vårdgarantikansliet, som ser till att du snabbt får hjälp. Men sjukhusen skickar endast vidare en bråkdel av alla tusentals köande, visar uppgifter som DN Stockholm tagit fram.

Förra året hade Stockholmssjukhusen tusentals väntande patienter.

I snitt per månad fanns det 8.300 stockholmare som väntat för länge på en operation/behandling eller ett besök hos en specialistläkare.

Lagen är tydlig. Alla dessa patienter ska få veta att de kan vända sig till Vårdgarantikansliet. Och det räcker inte med en broschyr i väntrummet. Patienten ska informeras muntligen.

På Vårdgarantikansliet ser personalen till att patienten får sin operation eller sitt läkarbesök hos någon annan vårdgivare. Det går oftast snabbt. Notan för vården skickas sedan till sjukhusen.

Men bara ett fåtal av sjukhusens alla väntande patienter kom förra året i kontakt med Vårdgarantikansliet.

Siffror som DN tagit fram visar att Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge endast flyttade över 302 patienter till kansliet. Danderyds sjukhus flyttade över 264 patienter, Södersjukhuset 202 och S:t Göran 252.

Det låga antalet bekymrar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm. Frågan har upprepade gånger lyfts med ledningen på sjukhusen.

– Vi ifrågasätter att de verkligen informerar alla patienter som har rätt till det. Vi har pratat om att gå vidare och undersöka detta, säger Leif Karnström, avdelningschef på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– Vi tycker att det här är allvarligt. Sjukhusen ska berätta om möjligheten att snabbt få vård via Vårdgarantikansliet. Det råder ingen tvekan om det.

För klinikerna, som redan har fått betalt för en viss mängd besök och behandlingar, blir hänvisningarna till Vårdgarantikansliet en ext­ra kostnad, konstaterar Leif Karnström. Han menar att patienter visserligen kan välja att vara kvar på det sjukhus där de redan är inskrivna, i stället för att byta till en ny vårdgivare.

– Men det kan inte vara hela förklaringen. Det borde helt klart vara fler som kommer till Vårdgarantikansliet.

På Södersjukhuset konstaterar chefsläkare Peter Rönnerfalk att det har funnits en ”inneboende tröghet i systemet” när det gäller att skicka vidare patienter.

– Det har varit en kultur och en tradition. I bilden har det funnits med att man inte vill punga ut med pengarna. Och så har man skyddat sig lite med att patienten själv vill vara kvar.

Han betonar att vårdköerna nu minskar, och därmed behovet av att hänvisa patienter.

– På bara fem år har vi gått från 50.000 köande till dagens cirka 5.000. Ju kortare kö desto tydligare kan du se att de som står i kön är kvar av korrekta skäl, inte för att systemet är trögt eller för att de är så många att man inte kan hålla en ordentlig koll, säger Peter Rönnerfalk.

På Karolinska universitetssjukhuset säger chefsläkaren Johan Bratt att sjukhuset ofta medvetet väljer att behålla patienten.

– Vi försöker lösa det lokalt. Vi säger till patienten: ”Nu har vårdgarantin gått ut, men vi tror att vi kan göra det här inom den här tiden. Tycker du att det är rimligt?”

– Då får patienten göra ett val, vill jag vänta en månad eller gå dit där det är kortast kö. Många väljer då att vänta lite extra, säger Johan Bratt.

Kan man vara säker på att alla patienter blir informerade om vårdgarantin?

– Ja, det beror lite på. I kallelsen till nybesök framfår det tydligt i brevet. Om du väntar på operation eller behandling kan det någon gång missas. Men det fungerar i alla fall bättre nu än för ett eller två år sedan. Det finns en stor medvetenhet på sjukhuset om att alla ska informeras.

Johan Bratt bekräftar att ekonomin kan spela en roll.

– Ja, jag kan inte säga något annat än Peter Rönnerfalk, det finns inslag av det.

Vårdgarantin

Enligt vårdgarantin i Stockholm har du rätt att träffa en specialistläkare inom 30 dagar. Och därefter rätt att få behandling/operation inom 90 dagar.

Längst köer finns nu inom ortopedin, bland annat inom hand- och fotkirurgi.

I februari fick 23 procent av alla köande vänta för länge på ett besök, och 14 procent fick vänta mer än 90 dagar på en operation/behandling.

Resultatet är en förbättring mot februari förra året. Men för operation/behandling klarar landstinget ändå inte kravet för regeringens kömiljard. Det gör man däremot för mottagningsbesök.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.