Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Vårdpersonal tog sexuella bilder i barnens sjuksängar

Vårdpersonal vid Astrid Lindgrens barnsjukhus har fotograferat varandra i sexuella poser i sjukhusets lokaler. Väggkalendern med bilderna har sålts till kollegor.

– Det är klart olämpligt, säger Svante Norgren, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

På de tolv bilderna i väggkalendern för 2016 som vårdpersonal vid Astrid Lindgrens barnsjukhus har tryckt upp poserar 12 personer utmanande, enligt sjukhuset handlar det om sjuksköterskor och undersköterskor.

På en av bilderna sitter en manlig anställd grensle över en kvinna i en av sjukhussängarna. På en annan bild syns en man som iförd endast kalsonger sitter med benen isär inlindad i sjukhusslangar. På en tredje bild ligger en avklädd manlig anställd på golvet och riktar en borr mot kameran.

Svante Norgren, divisionschef för Astrid Lindgrens barnsjukhus, bekräftar att bilderna är tagna i undersökningssalar och behandlingslokaler på Astrid Lindgrens barnakut.

– Jag fick reda på det här i dag genom ditt samtal och har nyss tittat på kalendern. Det är klart olämpligt och tecken på mycket dåligt omdöme, säger han.

Han säger att kalendern har tryckts i 100 exemplar och sedan spridits till de medverkande och deras familjer. Kalendern har även sålts till kolleger på Barnakuten, enligt uppgift till Dagens Nyheter i receptionen.

– Den har sålts till medarbetare men var man har sålt den vet jag inte. Den har inte varit tillgänglig för utomstående. Pengarna har skänkts till välgörande ändamål så som clownverksamheten på sjukhuset och barncancerfonden. Det har gjorts i gott syfte men med dåligt omdöme, säger han.

Kan medarbetarna som medverkar i kalendern jobba kvar?

– Jag bedriver inte personalpolitik via medier. Men det är inte aktuellt med avsked. Jag kommer att ha enskilda samtal med de här medarbetarna och träffa var och en av dem.

Vad säger du till patienter och närstående som ser kalendern och känner igen den sjuksköterska eller undersköterska som behandlat deras barn på bilderna?

– Det är extremt olyckligt. Det är oacceptabelt när man arbetar i en förtroendeställning.

En av de manliga medverkande i kalendern har lagt ut en av bilderna på sin Facebooksida. På bilden ligger mannen på golvet med en borr i handen och tittar förföriskt in i kameran.

Bilden har i skrivande stund gillats av 143 personer, varav flera uppger att de är anställda på sjukhuset. Bilden har också genererat många kommentarer:

”Snygging... undrade vad du gjorde på sjukhusgolvet men nu förstår jag... årets kalender” skriver en användare.

”Blir inte mer testosteron än så!! Intraosseös borr, coolt!” skriver en annan.

Enligt Svante Norgren är det inte första gången som personal låter tillverka en liknande väggkalender.

– Vad jag förstår har det funnits en kalender tidigare år men de bilderna har inte varit på samma nivå. Jag kände inte till de tidigare kalendrarna och har inte sett dem, men har hört att de bilderna inte har varit så olämpliga som de här.

Han lovar att det här är den sista väggkalendern av det slaget som personal vid barnakuten tar fram.

– Det är slut med det här nu. Det kommer inte att hända igen.

Peter Carpelan (M), Forskning- och personallandstingsråd, säger till DN att personalen har gått över alla gränser när de tog bilderna till kalendern:

– Detta måste få konsekvenser. Jag förutsätter att sjukhusledningen vidtar nödvändiga åtgärder så att något liknande inte sker igen.

Vad är det som gör det så allvarligt?

– Det är särskilt allvarligt med tanke på att det rör sig om ett barnsjukhus, det gör mig väldigt upprörd. Som jag ser det har personalen gått över alla gränser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.