Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vardplatserna-vantas-racka-till-i-stockholm-i-pask/

STHLM

Vårdplatserna väntas räcka till i Stockholm i påsk

Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Foto: Lotta Härdelin

Vårdplatserna väntas räcka till i Region Stockholm under påskhelgen. Det säger sjukvårdsdirektör Björn Eriksson, som samtidigt varnar för en dramatisk utveckling om människor inte följer myndigheternas råd.

– Det väldigt farligt att tro att man kan börja bete sig på något annat sätt, säger han.

Torsdagens siffror från Region Stockholm visar att 198 Covid-19-patienter vårdas på intensivvårdsavdelningarna och ytterligare 758 på sjukhusens andra avdelningar. Detta är något under regionens prognoser.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson säger att regionen genom att öka kapaciteten på ett sätt som aldrig gjorts tidigare och ändrat i sjukvårdssystemet, lyckats möta det ständigt stigande sjukvårdsbehovet.

– Vi har 60 lediga intensivvårdsplatser och gott om plats på sjukhusen. Under påskhelgen borde vi klara situationen, men vi ser inte några tecken på att det är lugnt, vi behöver höja kapaciteten, säger han.

Den kritiska delen är bemanningsfrågan. Björn Eriksson säger att det hittills funnits medarbetare som kommit in från ledigheter, arbetat långa pass och på andra sätt ställt upp, men att de behöver få vila och återhämtning.

– Vi måste försöka fortsätta få hjälp från alla som kan hjälpa till att bemanna sjukvården. Det blir en stor utmaning. Vi har en plan för att ta in fler, bland andra de som anmält sig frivilligt, men de behöver också en utbildning för att klara av att arbeta i de sektioner de sätts i.

Björn Eriksson säger att det är alldeles för tidigt att säga att platåfasen nåtts i Stockholm. Man ser fortfarande en stadig tillväxt i antalet som behöver sjukhusvård.

– Det väldigt farligt att tro att man kan börja bete sig på något annat sätt än enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det krävs att man är extra noga med disciplinen.

Hur ser du på risken att påskfirandet ger upphov till ett ökat tryck?

– Det är en ganska stor risk. Den här påsken ska man inte träffas i större sällskap, absolut inte besöka sina äldre, man ska iaktta detta med avstånd, tvätta händerna och nysa i armvecket. Börjar det sprida sig nu och man tänker att faran är över hamnar vi en jätteallvarlig situation.

I tisdags erbjöd Stockholm intensivvårdsplatser till Sörmland. Kommer Stockholm att kunna hjälpa fler regioner?

– Ja, det tror jag. Vi har ett stort sjukvårdssystem som vi ställt om de senaste veckorna, mot den vård man behöver vid covid-19. Just nu har vi det största sjukvårdsbehovet, men när vi har kapaciteten och utrymmet vill vi naturligtvis hjälpa dem som behöver vår hjälp.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt