Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Vårdskandalen: Nu ska vården ses över

Stockholms kommunstyrelse kommer att säga upp avtalet med Carema.
Stockholms kommunstyrelse kommer att säga upp avtalet med Carema. Foto: Magnus Hallgren
Stockholms kommunstyrelse kommer att säga upp avtalet med Carema om några veckor. Med anledning av skandalen på Koppargården vill Socialdemokraterna och Vänstern ha en översyn av hela äldreomsorgen.

 

Efter DN:s granskning av Koppargården beslutade politikerna i Hässelby-Vällingby i tisdags att försöka häva avtalet med Carema gällande äldreboendet.

Men det slutgiltiga beslutet om uppsägning tas högre upp, av Stockholms kommunstyrelse.

– Jag ser ingen anledning att inte göra som stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby vill, säger äldreborgarrådet Joakim Larsson (M).

Bryter kommunstyrelsen avtalet även om det innebär att staden får betala ett rejält skadestånd för avtalsbrott?

– Det viktigaste är alltid att trygga de äldres omsorg och framtid. Vi ska bereda ärendet så fort det bara går, det här är en prioriterad fråga, säger Joakim Larsson.

Oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) lade fram en skrivelse vid kommunstyrelsens möte på onsdagen, som handlade dels om att riva upp avtalet om Koppargården, dels om att granska hela äldreomsorgen.

– Jag är väldigt förvånad över Caremas reaktion, de anser att problemen inte ligger hos dem utan hos läkarorganisationen Trygg Hälsa. Det gör det ännu mer tveksamt. En översyn av äldrevården bör börja med Carema, jag får en känsla av att det inte står rätt till, säger Roger Mogert.

Vänsterns gruppledare Ann-Margarethe Livh håller med:

– Staden bör absolut ta ett större grepp och utvärdera de privata entreprenörerna. Som det är nu är det rena vilda västern, väldigt ansvarslöst och lättvindigt och de gamla drabbas, säger hon.

Även Miljöpartiet gör bedömningen att avtalet ska brytas omedelbart.

– Vi har redan tidigare lagt en skrivelse där vi kräver att staden ska ta fram nya regler för upphandlingar, så att vi kan agera tidigare och mycket mer kraftfullt, säger gruppledaren Stefan Nilsson.

– Vi har sett samma sak hos andra entreprenörer, att det pågår missförhållanden länge utan att något händer. Vi politiker kan inte bara sitta och hoppas på att det ska bli bättre, då blir det en stor nackdel att ha entreprenörsdriven verksamhet, säger Nilsson.

Politikerna i Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd tog i tisdags kväll även beslut om att förbättra tillsynen av äldreomsorgen i stadsdelen.

Fallet med Koppargården visar att rutinerna inte fungerar.

– De brister som finns inom förvaltningen måste rättas till. Nämnden ger därför förvaltningen i uppdrag att förbättra tillsynen och kvalitetssäkringen för de äldre, både för kommunala och privata utförare, säger Helen Jäderlund Eckardt (FP).

Under mötet gjorde politikerna också klart för förvaltningen att de inte tillåter förkortningar eller korrigeringar av den medicinskt ansvariga sjuksköterskans, MAS, tillsynsrapporter. I förra veckan avslöjade DN att ledningen för Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning mörklagt information från MAS larmrapporter om Koppargården – i en rapport skrevs kritiken om och mildrades, i en annan plockades stycken om ökat antal avlidna och alarmerande personalbrist bort innan den nådde politikerna.

– Så får det inte gå till. Jag hade ingen aning om att det hade stuvats om och plockats bort i rapporten. MAS är nämndens och Socialstyrelsens förlängda arm och det är jätteviktigt att vi får rapporterna i sin helhet, säger Helen Jäderlund Eckardt.

Finns det inte en konflikt i att ge stadsdelsförvaltningen uppdraget att granska sig själva?

– Vår stadsdelsdirektör Leif Spjuth sa klart och tydligt vid mötet att han har förstått det här nu och att det inte kommer att hända igen, säger Eckardt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.