Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Varför har Stockholm ingen tunnelbanepolis?

Other: Anders Hansson

Trafiklandstingsrådet vill ha fler tunnelbanepoliser i Stockholm efter fler larm om hot och våld. Men i den nya polisorganisationen finns inga tunnelbanepoliser kvar alls.

1. Varför finns det inga tunnelbanepoliser?

–  I den nya organisationen finns det inte något som heter tunnelbanepoliser längre. Lokalpolisen ansvarar för kollektivtrafik och tunnelbanenätet i sina områden. Jag är chef för en sektion som jobbar bland annat mot kollektivtrafik och idrottsevenemang. Vi hjälper till när det behövs, säger Annelie Granstedt, enhetschef vid polisen region Stockholm.

2. Behövs tunnelbanepoliser i Stockholm?

– Jag tycker att polisen ska se till lägesbilden. Om en tunnelbanestation har väldiga problem så jobbar man där. I nya myndigheten ska lokalpolisområdena prioritera arbetet med medborgarlöften och kommundialog. Jag träffar även trafikentreprenörer i trygghetsrådsmöten.

3. Tamsons anser att polisen lämpat över problemen på SL?

– Det är klart att det blir en kostnad för kommunen, och det är en ständig fråga vad polisen ska prioritera. Vi försöker styra arbetet där problemen är stora enligt lokalpolisområdenas bedömning.

4. Har du fått signaler om att t-banan är stökigare?

– Nej, det kan även handla om ökad anmälningsbenägenhet. Att det skulle vara fler brott i t-banan lyfts inte upp som någon särskild avvikelse i våra rapporter.

5. Kommer ni att satsa mer resurser i tunnelbanan?

– Polisen har varit väldigt påverkade av flyktingströmmar och terrornivå som belastat polisverksamheten på sistone. Det har varit mycket arbete, både på Centralen när tågen kom in och med att stötta Region syd. Eftersom terrornivån nu går ned till nivå tre så kan det bli mer återgång till annat arbete.

Läs även: ”Larmen om hot och våld ökar i t-banan”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.