Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Varg dödade 31 får nära Stockholm

Hela 31 får dödades av varg mellan Åkersberga och Bergshamra förra veckan, rapporterar Norrtelje tidning.

Vargattacken skedde natten mellan torsdag och fredag och är den största hittills i Stockholms län enligt Länsstyrelsen. I fredags var man ute för att undersöka skadorna och hjälpte till att förhindra nya vargangrepp.

Personal från Länsstyrelsen samlade dessutom in vargspillning som förhoppningsvis ska kunna ge svar på vilken varg som rev fåren.

Anders Nylén, på enheten för naturvård på Länsstyrelsen i Stockholm, tror att det var en ensam varg som tog sig in i fårhagen.

– Stängslet var i bra skick men hade en öppning mot vattnet så därför tror vi att vargen har simmat in i hagen och fåren har inte haft någonstans att fly. Det är inget som tyder på att det varit mer än en varg men det går inte att säga till 100 procent,säger han.

Enligt Anders Nylén så väcks en jaktinstinkt hos vargen när den kommer in till fåren.

– Det verkar som den blockeras och bara fortsätter riva. Det är inte för matens skull som den dödar 31 får, säger han.

Utöver de 31 dödade och avlivade fåren kan ytterligare ett par djur behöva avlivas på grund av sina skador. Ungefär lika många får överlevde attacken och de har flyttats till en välstängslad hage som har kompletterats med lapptyg för att förhindra ytterligare angrepp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.