Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 04:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/varmaste-januari-nagonsin-i-stockholm/

STHLM

Varmaste januari sedan 1756 i Stockholm

Tidigare i januari blommade Körsbärsträden i Kungsträdgården i centrala Stockholm.
Tidigare i januari blommade Körsbärsträden i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Foto: Mickan Palmqvist

Stockholm slår värmerekord med 4,2 grader i medeltemperatur i januari. Inte sedan mätningarna inleddes år 1756 har vintermånaden varit så varm.

– Det är sju grader över det normala, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Månaden är ännu inte slut, men det varma vintervädret har varit så dominerande att SMHI redan nu flaggar för värmerekord, något som tidningen Mitti var först att rapportera om.

– Med två dygn kvar ligger medeltemperaturen i Stockholm på 4,2 grader i medeltemperatur. Det tidigare rekordet från 1989 var på 3,3 grader, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Stockholm har varit sju grader varmare än normalt i januari. Vintervärmen har dominerat i stora delar av landet och väderrekord slås på fler platser i södra och mellersta Sverige. I Bergianska trädgården i Stockholm blommar hasseln som har rivstartat pollensäsongen och i Kungsträdgården knoppades körsbärsträden tidigare i år.

– Den direkta förklaringen är att vi har haft ett lågtryck som går på nordlig bana och drar in en mild Atlantluft. Det har nästan inte varit några kalluftsutbrott heller under hela månaden, säger Sverker Hellström.

Enligt SMHI kan rekorden troligen även förklaras av växthuseffekten.

– Den här månaden har varit ännu lite varmare än tidigare rekordmånader som har haft samma luftströmningsmönster. Så det är möjligt att de sista tiondelarna skulle kunna förklaras av ett förändrat klimat. Men det återstår att se, säger han. 

Det har varit väldigt snöfattigt i Götaland och Svealand och den mesta nederbörden har kommit i form av regn. SMHI utesluter dock inte att det kan komma både kyla och snö till sportlovet eller i mars. 

– Det har hänt ibland efter riktigt milda vintrar att den kallaste perioden kommer i mars. Skulle det bli ett helt annat väderläge, att vinden börjar komma från norr eller nordost så kan det bli vinter senare, men det är inget vi ser i våra prognoser.

Blidvädret väntas bestå åtminstone de närmaste tio dagarna, enligt SMHI.

– Det kan säkert bli någon dag med snönederbörd, men det är inget dominerande inslag i väderprognosen, säger Sverker Hellström.

Läs mer: Var vintrarna i Stockholm vitare förr?

Läs mer: Den gröna vinterns vinnare och förlorare

Läs mer: Värmerekord i Stockholm har rivstartat pollensäsongen