Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/varmdo-kommun-ingen-hemtjanst-till-sommargaster/

STHLM

Värmdö kommun: Ingen hemtjänst till sommargäster

Många sommargäster kommer varje år till Värmdö kommun. Nu nekar kommunen hemtjänst till delårsboende.
Foto: Savid Sanger photography/Alamy

Värmdö kommun i Stockholm oroar sig för sommargäster i behov av hemtjänst. Nu har kommunen beslutat att neka hemtjänst till de som har sitt boende i en annan kommun.

– Vi vill inte vagga in de som planerar att komma till oss i en falsk bild av att vi kan tillgodose hemtjänst för dem, säger Anna Lipinska (KD), vård- och omsorgsnämndens ordförande i kommunen.

I Värmdö kommun i Stockholms län bor under vinterhalvåret runt 45.000 människor. Men på sommaren ökar befolkningen till drygt 100.000 när många tillbringar semestern på de många öarna i skärgården.

Av kommunens delårsboende har ett hundratal personer beslut om hemtjänst från sina hemkommuner. Detta oroar nu Värmdö kommun som beslutat sig för att neka hemtjänst till de personer som inte bor permanent i kommunen.

– Vi anser att i det här läget som vi har just nu med sjukskrivningar, svårigheter att få tag i personal och oro för smitta så upplever vi att vi inte har möjlighet att bistå med insatser till dem som är delårsboende i kommunen, säger Anna Lipinska.

Att många delårsboende väljer också att bosätta sig på öarna i kommunen blir en extra stor utmaning för hemtjänsten, enligt Anna Lipinska.

– Det är svårt nog i vanliga fall. Det krävs alltid mer personal för att kunna anordna hemtjänstinsatser på öarna.

Anna Lipinska (KD), vård- och omsorgsnämndens ordförande i Värmdö kommun.
Foto: Lars Åke Holst

Hon menar att kommunen redan har märkt ett något ökat antal personer som kommer från andra kommuner, och man har fått förfrågningar kring hemtjänstinsatser från människor som inte bor i kommunen permanent.

Men beslutet om att neka hemtjänst till delårsboende handlar främst om att planera inför kommande månader - och framför allt sommaren.

– Vi vill inte vagga in de som planerar att komma till oss i en falsk bild av att vi kan tillgodose hemtjänst för dem. Jag tror inte att vi kommer att kunna göra det på ett tag framöver. Så med det här beslutet vill vi ge klara besked, säger Anna Lipinska.

Kommunen har tidigare skickat in en begäran om hemställan till socialdepartementet. De vill att det ska bli lagligt möjligt för socialtjänsten i kommunen att neka hemtjänst till dem som inte bor i kommunen. Och för en månad sedan skickade Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, en lista med frågeställningar kring hur socialtjänstlagen skulle kunna luckras upp till socialminister Lena Hallengren.

– Vi hoppades på att bli hörda och att man skulle förstå vår situation. Men vi har inte fått något gehör. Situationen är allvarlig, och vi är inte ensamma om att ta sådana här beslut. Det är helt enkelt en extraordinär situation, säger Anna Lipinska.

Sandhamn är en populär sommardestination i Värmdö kommun.
Foto: Iconotec/Alamy

DN har tidigare rapporterat om kommuner på västkusten som tagit liknande beslut. Elva kommuner gick där ihop för att be regeringen om ett tillfälligt undantag från skyldigheten att ge insatser till personer som inte är skrivna i kommunen.

– Det är fullständigt omöjligt för oss att ta hand om fler än vår egen befolkning. Vi klarar inte det med den bemanning vi har, sade Catharina Bråkenhielm, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen på Orust, till DN.

Socialminister Lena Hallengren (S) sade då att det tar tid att få till en lagändring. Hon skrev i ett mejl till DN att hon hoppas att ”kommuner kan lösa detta i dialog med varandra” men uppmanade samtidigt de som har behov av hemtjänst att att avstå från resor till andra kommuner.

Anna Lipinska säger att Värmdö kommuns budskap till delårsboende är samma som Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

– De rekommenderar folk att stanna hemma. Så det är även vårt budskap att inte resa. Och hemtjänsten gäller oftast för de som är äldre - och det finns ju särskilda rekommendationer för de som är äldre.

Ämnen i artikeln

Värmdö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt