Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Vart åttonde hem drabbas av inbrott varje år

Delar av Södra Järva är bland de mest ­inbrottsdrabbade platserna i hela Europa. Vart åttonde hem utsätts för inbrott – varje år.Nu ska bättre samverkan och säkerhetsskåp skydda de boende.

Det är sedan länge känt att inbrottstjuvarna kommer i skydd av oktobermörkret. Nästan varje år går antalet inbrott upp vid den här årstiden. Men i Södra Järva är invånarna extremt utsatta året om. Där skedde under 2012 sammanlagt 411 inbrott och inbrottsförsök. På vissa adresser i området drabbas vart åttonde hem av inbrott under ett vanligt år. Siffran är bland de högsta i Europa, enligt Fredrik Gårdare, som leder den länsgemensamma insatsen mot inbrott.

– Vi har god kontakt med våra kolleger runt om i Europa och än så länge är det ingen som har kunnat visa högre inbrottssiffror. Männi­skorna här är tyvärr extremt utsatta.

Under drygt ett och ett halvt år gjordes 480 gripanden, men relativt få blev lagförda. Ett stort problem är att få vågar vittna.

–  De boende är livrädda för att berätta vad de sett eftersom de bor sida vid sida. Men att kontakta polisen är det bästa skyddet, eftersom de kriminella oftast backar när vi blandas in. Vi har resurser att skydda vittnen, säger Fredrik Gårdare.

Lennart Levander och kollegan Frank Carlsson ingår också i insatsen, på den brottsförebyggande sidan. De menar att det krävs en större samverkan mellan socialen, bostadsbolagen, polisen och insatsgrupper – och hårdare straff.

– Vi löser inte det här genom att enbart gripa gärningsmän. Det krävs åtgärder – som med all brottslighet – som inkluderar många aktörer i samhället utöver polisen. Men några månaders fängelsestraff är varken speciellt avskräckande eller håller gärningsmännen rent fysiskt borta från möjligheten att begå fler brott under någon längre tid, säger Lennart Levander.

Det förebyggande arbetet har bland annat resultat i att bostads­bolaget Familjebostäder har infört säkerhetsskåp, likande de som återfinns på hotell, i nästan alla sina lägenheter. De första 18 månaderna får hyresgästerna nyttja säkerhetsskåpen gratis och därefter blir kostnaden 40 kronor i månaden.

– Familjebostäder har gjort en investering och vi måste få tillbaka våra pengar på något sätt. Det är en standardhöjande åtgärd och som sådan är den hyreshöjande, säger fastighetschefen Lars Björk.

När pilotprojektet drogs i gång syntes en 77-procentig minskning av inbrott i Familjebostäders lägenheter. Den nya statistiken, som baseras på ett större område, är inte lika sensationell – även om antalet inbrott och försök i Familjebostäders lägenheter minskar. Mycket beror på att husen numera är låsta även dagtid och att säkerhetsdörrar har installerats, enligt polisen och Familjebostäders fastighetschef Lars Björk. Men de är övertygade om att säkerhetsskåpen bidragit till mycket.

Sammantaget tyder allt på att insatserna i Södra Järva har gett resultat då det totala antalet inbrott och inbrottsförsök i området hittills i år ligger på 214, alltså fortfarande en bra bit från fjolårets siffror.Osman Erdal, 60, har haft värdeskåpet i över ett år.

– Jag tycker att det är jättebra. Innan vi hade skåpen så kände jag mig orolig för inbrott och för att lämna värdesaker som smycken och pass hemma. Jag rekommenderar alla fastighetsägare och hem­ägare att skaffa värdeskåp, för jag tror verkligen att det kan minska inbrott.

Men alla är inte lika övertygade:

– Värdeskåpen löser ingenting. Om en rånare lyckas ta sig in i mitt hem och vet att det finns ett värdeskåp med värdesaker så kan man råka riktigt illa ut. Vem skulle inte öppna skåpet om man har en kniv riktad mot sig? säger Abdi Hussein, 33.

– Vi måste komma tillrätta med varför de här problemen, den här brottsligheten, finns. Och det är allas vårt ansvar, föräldrarnas, polisens och samhällets. När det går så här snett måste vi enas, säger han.

Polisen tipsar: Så skyddar du dig mot inbrottstjuvar

Gör det så svårt för tjuven som möjligt. Om möjligt, installera brytskydd på terrassdörr, se till att porten är låst dagtid. Byt till plexiglas om du bor på nedre botten.

Be grannar om hjälp. Vaksamma ögon är jätteviktigt. Det spelar ingen roll om du bor i Fort Knox om ingen larmar.

Skriv aldrig på sociala medier att du är bortrest.

Om du ser något misstänkt - ring 112.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.