Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Vart tredje träd i Stockholm riskerar dö

En tredjedel av Stockholms 30.000 träd är så eftersatta att de håller på att krympa eller dö. Politikerna lägger alldeles för lite pengar på skötsel och återplantering, anser Björn Embrén, trädansvarig på trafikkontoret.

- Om det här fortsätter kommer trädbeståndet att minska för varje år. Samtidigt pratar politikerna om Stockholm som den gröna och miljövänliga huvudstaden. Man planterar massor av träd i de nybyggda områdena, men det finns inga resurser för att ta hand om dem, säger han.

Tidigare år har staden anslagit extrapengar till trädskötseln. För 2007 och 2008 fick trafikkontoret fem miljoner extra per år, totalt åtta miljoner kronor. I år ska tre miljoner kronor räcka till skötseln av stadens 30.000 träd, säger Björn Embrén. Det ger 100 kronor per träd. Nivån för trädskötsel i en stad brukar ligga på 300 kronor per träd, säger han:

- Det är en drift som är viktig på lång sikt. Gatuträden förbättrar miljön, tar hand om föroreningar och gör att temperaturen inte stiger för mycket i staden.

Många träd har inte återplanterats, vilket innebär att det fattas träd i innerstan. Dessutom skulle man behöva ta hand om de planteringar som står i trottoarernas betong, där det inte kommer ner luft och vatten till rötterna. Gasbildning under marken kan leda till att träden kvävs, men det finns metoder för att ta hand om dem, enligt trädansvarige Björn Embrén.

Han ger de ståtliga gamla träden på Odengatan som exempel på en plantering som behöver mer stöd för att överleva. I stället beräknar han att hälften av årets anslag kommer att gå åt bara till att formbeskära träden på innerstadens promenadgator.

- Träden i innerstaden har bara en tiondel av det bladverk som de borde ha. Löven börjar gulna och tappa sina blad redan i juli. De flesta stockholmsbor tänker nog inte på det, de bara tar för givet att träden står där.

Han är kritisk till politikerna som han tycker bryr sig mer om ”höghus, jippon och happenings” än om den långsiktiga skötseln av trädbeståndet:

- Man gödslar med träd i de nybyggda områdena, Hammarby Sjöstad, Årsta dal och nu nya Slussen. Men om man inte underhåller dem är investeringarna bortkastade. Om vi vill ha en grön och vacker stad borde vi tänka oss för, säger han.

Vart tredje träd i Stockholm riskerar dö

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.