Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vartaverket-redovisade-6000-ton-koldioxid-for-lite/

STHLM

Värtaverket redovisade 6000 ton koldioxid för lite

Värtaverket i Stockholm. Foto: Fredrik Funck

Fjärrvärmeanläggningen Värtaverkets rapport om klimatskadliga utsläpp var för låg. Naturvårdsverket har nu slagit fast att verket redovisade nästan 6.000 ton koldioxid mindre än vad som faktiskt släpptes ut. Men ägaren slipper betala vite.

Rätta artikel

Stockholm Exergi AB, som äger den delvis koleldade fjärrvärmeanläggningen Värtaverket, fick skarp kritik för klimatrapporten för år 2017. I Naturvårdsverkets register flaggades för att den hade ” väsentliga felaktigheter”, den allvarligare klassen av anmärkning. Beräkningarna skulle därför granskas.

Nu har Naturvårdsverket fattat sitt beslut. Som väntat så var utsläppen högre än de redovisade. Det rör sig om 5.822 ton koldioxid mer än vad som uppgavs i den ursprungliga utsläppsrapporten. 

Däremot kommer inte Värtaverkets ägare att tvingas betala något vite. Detta på grund av att Stockholm Exergi redan har överlämnat utsläppsrätter nog för att täcka in även den större mängden utsläpp. Naturvårdsverkets representant sa till DN i december att felet sannolikt skulle medföra mångmiljonbelopp i straffavgift.

Beslutet fattas den 14 februari. 

Värtaverket släpper ut växthusgaser motsvarande upp mot en halv miljon ton koldioxid årligen. Det gör verket till en av de tio anläggningar i Sverige som bidrar mest till klimatförändringarna. Det är ett av få i Sverige, och det enda i Stockholmsregionen, som fortfarande eldas delvis med kol. 

I december kunde DN också berätta att Värtaverket har uppgett fel siffra i miljörapporten för 2015. Då uppgavs att verket eldade 52.000 ton kol mindre än vad som verkligen var fallet. En annan, korrekt, siffra har dock används både för interna beräkningar och som underlag till myndigheter, uppgav Stockholm Exergi då.

Målet är att fossilt kol ska fasas ut från Värtaverket fram till år 2022.