Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vasas-tvillingskepp-hittat-utanfor-vaxholm/

STHLM

Vrakfynd kan vara Vasas tvillingskepp

Örlogsskeppet påträffades i samband med dykningar utanför Vaxholm. Foto: Hasse Holmberg/TT

Ett örlogsskepp från 1600-talet har hittats i samband med dykningar utanför Vaxholm strax norr om Stockholm.

TT Text

Fyndet beskrivs i ett pressmeddelande som häpnadsväckande. Skeppet hittades i en försänkning som undersökts av dykare under veckan och tros ha sänkts avsiktligt för att hindra inkräktare att ta sig in till Stockholm.

Fartyget sägs likna världens enda bevarade skepp från 1600-talet, regalskeppet Vasa, som kantrade och sjönk på sin jungfruresa 1628 och bärgades 1961. Sedan tidigare är det känt att Äpplet, Vasas systerskepp, ligger någonstans på havsbottnen i närheten av Vaxholm. Marinarkeologerna som deltagit i dykningarna hoppas att det är just Äpplet som man har hittat.

Dykinsatserna har skett på uppdrag av det nya museet Vrak, som öppnar i Stockholm nästa år. Precis som namnet antyder kommer Vrak, bland annat, att visa upp fartyg som hittats på Östersjöns botten.

Mer detaljer om det nyfunna skeppet kommer att presenteras under fredagen.

Läs mer: Ovanligt välbevarat 1500-talsskepp på Östersjöns botten 

Ämnen i artikeln:

Vaxholm
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt