Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Väsbykvinnor går kurs i självförsvar

Blåmärken, skadade revben och blödande sår. På söndagen anordnades en självförsvarskurs för tjejer och kvinnor i Upplands Väsby.

– Efter allt som hänt känns det skönt att hitta ett sätt att känna kontroll, säger Josefin Sjöberg, en av de svettiga deltagarna.

– Klös, skrik, bli arg, bli riktigt galen. Tryck in ögonen, bit och låt samtidigt som en rabiessmittad hund. Tänk inte på er storlek, för då har ni redan förlorat.

Självförsvarsinstruktören Stefan Sandrén talar med hög och bestämd röst till de över 70 tjejerna och kvinnorna som sitter i mitten av sporthallen vid Upplands Väsby centrum.

Det ligger ett allvar över hallen, även om någon fnittrar till i ren chock över tipset att låta som en hund.

Efter att en 21-årig kvinna hittades mördad vid ett joggingspår vid Runby på kvällen den 5 augusti hörde rekordmånga av sig till Självförsvarsskolan och ville lära sig att skydda sig. Skolan bestämde sig då för att erbjuda tjejer och kvinnor i Upplands Väsby en gratis självförsvarskurs. Intresset är så stort att man har satt in en extrakurs nästa söndag. Totalt är 200 personer anmälda, det är den största kollektiva utbildningen i självförsvar hittills i  Sverige.

Helena Aldén, 46, är här tillsammans med sin dotter Fanny, 20. Hon tror att det är bra att lära sig självförsvar om något skulle hända. De bor precis vid motionsspåret där kvinnan hittades.

– Det har påverkat oss mycket. Ingen av oss går ut ensam längre och ser alltid till att hålla koll på var resten av familjen är, säger Helena.

– Det är jobbigt att känna sig så begränsad. Man går runt och misstänker alla hela tiden, det känns inte alls bra, säger Fanny och tillägger att det är skönt att polisen nu funnit dna på platsen där kvinnan hittades.

Sedan tar hon ett nytt grepp på sin mamma som kämpar hårt för att slå sig fri.

Det är samling i mitten igen. Stefan undrar om någon har frågor. Först är alla tysta, sedan kommer frågan: Kan man säga något för att undvika ett överfall? Stefan svarar på frågorna som haglar in. ”Vad gör jag om han har kniv?” ”Är det bra att ha hund? ”Ska man inte lyssna på musik?”.

– Det viktigaste, sammanfattar Stefan efter att ha svarat ingående på varje fråga, är att inte begränsa sig som kvinna och vara paranoid. Men ofta handlar det om en upplevd otrygghet och då kan det hjälpa att kunna göra en riskbedömning och känna sig trygg i hur man slår för snabbast effekt.

Josefin Sjöberg, 29, är ofta ute och springer själv och ser sig inte som en rädd person. Men hon säger att Väsby inte är så stort, vilket gör det påtagligt nära när det händer allvarliga saker här. Mordet gav henne en tankeställare och hon valde att gå hit för att lära sig hantera och läsa av riskfyllda situationer.

– Egentligen ska det så klart inte behövas. Men det finns våld och det här är i alla fall någonting man kan styra över. Vi har pratat mycket om hur viktigt det är att våga ta fram ilskan. För ilska övervinner rädsla, säger Josefin.

Många berättar att de känner obehag, men också stor glädje och tacksamhet över hur alla i  området ställt upp för varandra.

– Människor går samman, ordnar jogginggrupper och pratar. Det känns bra att så många engagerar sig, säger Josefin Sjöberg.

Kursen är ett samarbete mellan Självförsvarsskolan och Upplands Väsby kommun och många av kommunens butiker sponsrar med bland annat frukt och plåster. Och det behövs.

I början av dagen var deltagarna försiktiga, men mot eftermiddagen ropas det efter både plåster och ispåsar. När dagen nästan är slut är det dags för den sista och mest verklighetstrogna övningen: Män som överfaller.

Männen – som självklart bär skydd på strategiska kroppsdelar – kastar ner kursdeltagarna på golvet och kvinnorna kämpar och gör allt de lärt sig under dagen; tryck in ögonen, slår mot känsliga områden och tar makt över situationen.

– Kul är kanske fel ord i sammanhanget, men det här ger väldigt mycket för mig, säger Josefin.

Läs mer: Efter överfallsmordet: Rekordmånga vill lära sig självförsvar 

Läs mer: Dna-spår säkrat

Läs mer: Inget genombrott i utredningen – polisen efterfrågar fler tips

Detta har hänt.Mordet i Runby

5 augusti. En 21-årig kvinna anmälds försvunnen av sin anhöriga efter att hon gett sig ut på en joggingtur i Runby i Upplands Väsby. Senare på natten hittas hon död i vid motionsspåret. Polisen misstänker att hon blivit mördad.

6 augusti. Två bilar i området tas i beslag.

10 augusti. DN Sthlm skriver om Självförsvarskursen. Många hör av sig och man beslutar att sätta in två kurstillfällen.

Många hör av sig med tips till polisen.

17 augusti. Polisen säkrar dna-spår på mordplatsen som bedöms komma från gärningspersonen. DNA-profilen finns inte i polisens register.

23 och 30 augusti. Självförsvarsskolan håller i samarbete med Upplands Väsby kommun gratis kurser i självförsvar för kvinnor och tjejer.

Vet du något? Polisen har en särskild tips­telefon på nummer 0705–649 690. Tips per e-post hänvisas till registrator.stockholm@polisen.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.