Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vattenbufflarna-maud-och-ellen-slapps-ut-i-stockholm/

STHLM

Vattenbufflarna Maud och Ellen släpps ut i Stockholm

Maud och Ellen är två av få vattenbufflar som finns i Sverige. Under fredagen släpptes de båda ut i Fysingens naturreservat där de har fått det speciella uppdraget som naturvårdare. 

– Beroende på hur resultatet blir så hoppas jag på att vi kan få hit en jäkla massa bufflar, säger Martin Olgemar, vattensamordnare på Länsstyrelsen i Stockholms län.

I Fysingens naturreservat backar en traktor försiktigt ner bland våtmarkerna. Där bak i kärran väntar vattenbufflarna Maud och Ellen på att bli de första att släppas ut i Stockholms län. 

Vattenbufflarna har fått i uppdrag att vara naturreservatets egna naturvårdare genom att beta på land och i vatten och på så vis gynna den biologiska mångfalden. 

I naturreservatet har för mycket vass brett ut sig när man inte låtit tillräckligt många kor beta ner det. Det är negativt för den biologiska mångfalden och färre våtmarksfåglar riskerar då att besöka området.  

Eftersom vattenbuffeln trivs bra långt ut i vattnet är den också perfekt anpassad för att sköta våtmarker. Tanken är att låta Maud och Ellen simma ut en bit och på så vis skapa öppningar och vassfria miljöer där många arter kan trivas.

Bild 1 av 3 Vattenbufflarna är ivriga precis innan grindarna öppnas ut mot Fysingens naturreservat för första gången. Innan dess bodde de på en gård i Uppsala, men får nu befinna sig i sitt naturliga habitat.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 3 Traktorn backar försiktigt ner mot den hage som ska bli vattenbufflarnas nya hemvist.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 3 Både Maud och Ellen galopperar runt i hagen som även kommer att vara deras kommande kalvars nya hem.
Foto: Beatrice Lundborg

De betar inte bara ovan land utan dyker gärna ner i vattnet efter vass och andra växter på botten. 

– Det har gjorts forskningsstudier på dem i Tyskland, Grekland och Estland. Just på strandbeten runt Östersjön och andra sjöar. De har snabbt en väldigt stor effekt när de attackerar miljöer som inga andra djur går in i och skapar en mycket mer öppen våtmarksmiljö, säger Martin Olgemar.

Med vattenbufflarna blir våtmarken finare, samtidigt som det är ett billigare och bättre alternativ än att använda olika maskiner menar han.

– Planen är att bufflarna kommer att gå där varje år istället för att man börjar använda maskiner och skär av allting. Det blir ganska mekaniskt, dyrt och inte alls lika miljövänligt.

– Sen älskar de ju att vada runt i våtmarker. Under varma sommardagar går de gärna ut och lägger sig i vattnet, säger han. 

Oftast ser man vilda vattenbufflar i exempelvis Asien men Martin Olgemar berättar att de även trivs i kyligare klimat. 

– När man säger vattenbuffel så ser folk den jättestora afrikanska arten framför sig. Med stora horn och attackerad av lejon på savannen, men Maud och Ellen är ganska små och söta. Vattenbufflar fanns på våra breddgrader innan istiden. De är absolut härdade för vårt klimat och kan till och med gå ut på vintern med sin jättetjocka hud, förklarar han. 

Johan Josefsson är ägare och vd av Naturskog, och även ägare av vattenbufflarna. När djurskötarna öppnar grindarna till Maud och Ellen galopperar de genast i väg och dyker ner med mulen rakt i leran. 

– Jag trodde att de skulle vara lite mer försiktiga än så, säger Johan Josefsson skrattandes. 

Johan Josefsson berättar att han alltid velat hitta nya och miljövänliga sätt att sköta naturen på. Ett naturreservat måste förvaltas och skötas, därför drog pilotprojektet med Maud och Ellen igång när andra kor inte betar de delarna av våtmarken.

– Där tar bufflarna vid, och tanken är att våra highland cattles ska hjälpas åt tillsammans med Maud och Ellen. 

Bild 1 av 3 Naturvårdarna Maud och Ellen går dit andra kor inte vill gå. Bäst trivs de i riktigt fuktig mark och simmar gärna runt i vattnet under varma sommardagar.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 3 Jenny Jewert, Johan Josefsson och Martin Olgemar kallar sig tillsammans för ”buffelteamet” och har tillsammans samordnat pilotprojektet med vattenbufflarna.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 3 De två vattenbufflarna får samsas om våtmarkerna tillsammans med två highland cattles. ”Tanken är att vi så småningom ska kunna släppa ihop dem om de trivs med varandra”, säger ägaren Johan Josefsson.
Foto: Beatrice Lundborg

Ytterligare en fördel är att vattenbuffeln är härdad mot fästingar. 

– De har så tjock hud så när fästingarna försöker att fästa på dem så bildas ett särskilt fett, eller sekret, som inkapslar fästingen så att de dör. Med klimatförändringarna så kommer det framöver förmodligen att vara ännu mer fästingar och andra parasiter, förklarar han. 

– Under förra året dog två kor på det här betet på grund av fästingangrepp, men vattenbuffeln står emot dem, fortsätter Martin Olgemar.

Våtmarker är en av de mest artrika miljöer och har minskat mycket under de senaste hundra åren. I mälarregionen finns bara en tiondel av alla våtmarker kvar berättar Jenny Jewert som är jordbruksexpert på WWF. 

– Läget är akut när en miljon olika arter hotas globalt av utrotning, för att vända den globala trenden så måste vi vända oss lokalt. Så vi stärker den biologiska mångfalden i den här sjön som är en av regionens pärlor, säger hon. 

Vattenbufflarna Maud och Ellen plaskar nöjda runt i våtmarkerna med sina runda magar. Till hösten väntas tillskott då båda bufflarna är dräktiga. 

– Många här tycker om att titta på fåglar, men vattenbufflarna kan även locka personer ut i naturreservatet, särskilt med kalvar. Jag har försökt att hitta något som är dåligt med vattenbufflarna men har inte lyckats än, säger Martin Olgemar.

Bakom projektet står Länsstyrelsen Stockholm, Naturskog AB och Världsnaturfonden WWF.

Bild 1 av 2 Vattenbufflarna Maud och Ellen, mor och dotter, är de första att släppas ut i Fysingens naturreservat. Under fredagen hoppade och bökade de runt när de släpptes ut i sitt nya hem.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 2 ”Förhoppningen är att kunna utöka det här pilotprojektet och ta hit fler vattenbufflar”, säger Johan Josefsson, vd för Naturskog.
Foto: Beatrice Lundborg