Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vattkoppor-fick-vardcentral-att-stanga-fyra-ganger-pa-en-vecka/

STHLM

Vattkoppor fick vårdcentral att stänga fyra gånger på en vecka

Åkermyntans vårdcentral har tvingats stänga fyra gånger den senaste veckan.
Åkermyntans vårdcentral har tvingats stänga fyra gånger den senaste veckan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åkermyntans vårdcentral i Hässelby har under den senaste veckan tvingats stänga  fyra gånger sedan föräldrar tagit med barn som smittats med vattkoppor, skriver tidningen Mitt i

Rätta artikel

Ett flertal fall av vattkoppor har noterats i Hässelbyområdet den senaste tiden. Detta har ställt till med bekymmer för vården, rapporterar Mitt i. 

Vattkoppor är en luftburen sjukdom som är mycket smittsam – efter att en smittad person besökt vårdcentralen måste vårdinrättningen stänga i två timmar och descinficera väntrummet och andra lokaler. När detta sker måste alla planerade besök från patienter bokas om. 

Under den gångna veckan är det här en åtgärd som Åkermyntans vårdcentral tvingats till fyra gånger. Detta sedan föräldrar tagit med barn som smittats med vattkoppor till vårdcentralens drop in-mottagning utan att först kontakta vården.

Mitt i skriver att strax före jul var vårdcentralen tvungen att stänga två gånger på en och samma dag efter sedan en förälder dykt upp med sitt sjuka barn direkt efter att en descinfiering avslutats.

Vårdcentralen uppmanar föräldrar som misstänker att deras barn fått vattkoppor att först ringa till vårdcentralen för att få råd. Berörda kan även kontakta 1177 – Vårdguiden. 

Läs mer: Influensavaccineringen drar i gång – ingen spridning än