Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Veckans sthlmare: Philip Warkander

Foto: Jasmine Storch

Morbid modebild. Kulturhuset visar mode i sju akter. Modedoktorn Philip Warkander blickar bakåt och säger ”fuck you” till döden.

Det var inte ett överdrivet klädintresse som förde Philip Warkander till modevetenskapen, utan ämnets kommunikativa del. Han ville jobba med en konstform som uttryckte sin samtid här och nu.

– Egentligen var jag mer intresserad av litteratur, men när jag började plugga litteraturvetenskap saknade jag kopplingen till vardagen och den levda verkligheten, säger Philip Warkander, numera doktor i modevetenskap och deltagare i ”Mode i sju akter”, en utställning med fokus på mode, hantverk och textil som visas på Kulturhuset till och med den 4 september.

Modedoktorn som medverkar i hela tre av de sju akterna, håller bland annat i ett seminarium under titeln ”Modehusens estetik – tradition eller nekrofili?”.

– Medan det i andra konstformer handlar om att skapa något nytt och eget, jobbar dagens designers i en gammal tradition som till stor del går ut på att föra ett arv vidare. När chefsdesigner Raf Simons designar för Dior exempelvis, är hans största utmaning inte att skapa ett eget signum, utan att tolka Christian Diors signum.

Det låter konservativt att förhålla sig till de dödas estetik?

– Det kan säkert verka hämmande, samtidigt utmanar begränsningen modeskapare till att tänka kreativt och bortom egna horisonter. Å ena sidan en tillbakablickande och morbid process, å andra sidan ett sätt att säga ”fuck you” till döden.

Vilken är den största utmaningen för modebranschen i dag?

– Hållbarhetsfrågan. Löser vi inte den kommer vi alla att vara döda snart. Det finns en trötthet i modedebatten eftersom den kretsat kring konsumtion och vinstmaximering så länge. Vi måste börja fokusera mer på den kreativa aspekten, på hantverket och skapandeprocessen och fråga oss vad som är modets själ. Tack och lov är mode ingen absolut vetenskap. Det är inte tyngdlagen vi jobbar med, utan något vi kan påverka själva.

Fakta.Philip Warkander

Gör: Lektor i modevetenskap.

Bor: Östermalm.

Aktuell: Deltar med verk samt i panelsamtal i utställningen ”Mode i sju akter” som visas på Kulturhuset Stadsteatern till den 4 september.

Finns det något mode man absolut bör undvika i sommar?

– Nej, eftersom jag är en sådan livsbejakande person så säger jag snarare ”extra allt”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.