Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Veckans stockholmare: Chapee

Foto: Emil Wesolowski

Äntligen. I 20 år har Chapee tumlat runt i svensk hiphop. Nu kommer debutskivan. ”Jag har bara följt mitt hjärta.”

Chapee har länge varit ett respekterat namn inom svensk hiphop. Redan 1996 gjorde Fredrik Strage en intervju med honom och barndomsvännen Abiel ”Abidaz” Ghebriwet i duon Chapee & Chess.

Vad har du gjort sedan dess?

– Jag har studerat ljudteknik och jag har alltid dj:at lite vid sidan om och haft lite olika jobb. Musiken har alltid funnits där. Jag har ju egen studio och har alltid suttit och producerat och skrivit texter. Men det har varit lite svårt att välja hur jag ska gå vidare. Jag har ju inte följt några kommersiella trender utan bara följt mitt eget hjärta och gjort det jag gillar.

Han nämner inte att han under årens lopp har jobbat med artister som Robyn, Maskinen, Näääk & Nemo, Kartellen, Blacknuss, DJ Sleepy, Christian Falk och Ayo med flera. Så heter Chapees debutskiva också ”Mode7ty”.

– För tre år sedan skrev jag en låt som hette så och då förstod jag att det var något jag skulle hålla mig till. Inom hiphoppen har det alltid varit stort att skryta. Jag skalade bort allt det och pratade om mina erfarenheter. Jag som person har alltid varit ganska anspråkslös och opretentiös.

Det kan också vara ett sätt att tona ner sin betydelse. Är du sträng mot dig själv?

– Jag är väldigt självkritisk. Jag ställer höga krav på hur det ska låta. Jag funderar alltid på ändringar. Så är det med det kreativa – om man inte bestämmer sig kan man hålla på hur länge som helst. Men nu är jag jättenöjd.

Vad kommer namnet Chapee från?

– Det var innan Google och det fanns. Jag satt mycket med ordböcker, jag har alltid varit intresserad av ord, och jag tyckte det passade på mig. Chap betyder ju grabb, snubbe. Det rimmar också på happy och många uppfattar mig som glad.

Fakta. Chapee

Heter egentligen: Joshua Skoglund Mkandawire .

Ålder: 35 år.

Bor: Sundbyberg.

Familj: Sambo.

Gör: Artist, producent, dj.

Aktuell: Släppte i veckan debut-ep:n ”Mode7ty” med bland andra Mapei som gäst och producerad av Tommy Black.

Favoritplats: Blåkulla.

I mitt huvud just nu:

○ Respons på skivan 30%

○ Att föräldrarna blir stolta 25%

○ Att komma i tid 20%

○ Jogga i eftermiddag 15%

○ Hemlagat till lunch 10%

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.