Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vi-ar-angelagna-om-att-hitta-honom-for-framtida-offers-skull/

STHLM

”Vi är angelägna om att hitta honom för framtida offers skull”

Polisen bedömer, med utgångspunkt i en gärningsmannaprofil, att den man som överfallit flera kvinnor i Rågsved kommer att slå till igen. Foto: Hampus Andersson

Polisens jakt på mannen som tros ha överfallit fyra kvinnor i Stockholmsförorten Rågsved fortsätter. Gärningsmannaprofilen visar att han kan slå till igen.

– Vi är inte bara angelägna om att hitta honom på grund av de offer som finns utan även för eventuellt framtida offers skull, säger Åsa Hansson, kriminalinspektör på polisen i södra Stockholm.

Under onsdagen såg utredningen ut att få ett genombrott. En man greps och anhölls misstänkt för de fyra överfall mot kvinnor som inträffat i Rågsved mellan mars och juli månad. Men efter att mannen dna-testats släpptes han.

– Misstankarna mot honom kommer att avskrivas, säger Åsa Hansson, kriminalinspektör på polisen i södra Stockholm.

Efter att polisen släppte en fantombild på den misstänkte gärningsmannen i början av september har många tips inkommit. Ett av dem gällde den man som greps under onsdagen.

– Vi inledde utredningsarbete som visade att han stämde in på profilen vi söker och att han hade ett liknande signalement. Men när vi sedan tog prov kunde han uteslutas, säger Åsa Hansson.

– Men vi fortsätter vårt arbete. Det har kommit in en mängd tips, plus att vi fortsätter att dna-testa folk i den urvalstopsning som vi inlett.

I slutet av augusti inledde polisen arbetet med att ta dna-prover från personer som förekommit i utredningen.

Sedan det senaste överfallet inträffade den 7 juli, då en kvinna överfölls och våldtogs, har inga fler överfall inträffat i Rågsvedsområdet som polisen kopplar till den misstänkte gärningsmannen.

– Det kan bero på en mängd olika orsaker. Han kan vara bortrest, han kan ha flyttat, han kan ha blivit rädd efter uppmärksamheten i media. Men den gärningsmannaprofil som gjorts på mannen visar att han kan slå till igen.

Att gå ut med en fantombild på en misstänkt gärningsman är något som polisen vanligtvis är restriktiva med.

– Men i det här fallet har vi så pass stark bevisning, bland annat i form av dna, så får vi fatt i rätt person så tror vi att vi kommer kunna lagföra honom. Vi är inte bara angelägna om att hitta honom på grund av de offer som finns utan även för eventuellt framtida offers skull, säger Åsa Hansson.

Polisen vill även passa på att tacka alla de som ställer upp på att låta sig topsas. Hittills har ett 80-tal män kallats till topsning och polisen har en lista på cirka 200 personer som kommer att kallas.

– Vi är medvetna om att många oskyldiga drabbas när de blir kallade till topsning, men vi är väldigt tacksamma att de gör det, så att vi kan utesluta människor och smalna av vårt sökfält.

Läs mer: ”Ett överfall kan vara minst lika traumatiskt som en våldtäkt” 

Läs mer: Polisen kopplade inte ihop överfallen i Rågsved 

Läs mer: Polisprofessorn: Rågsved är bara toppen av isberget