Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Vi är nedringda av oroliga föräldrar”

Länets hvb-hem, där ensamkommande flyktingar bor, har sedan i höstas köpt in hundratals kort som ger gratis entré till stadens simhallar.

— Det är ett stort problem. Vissa vet inte hur man beter sig i en simhall, andra kan dessvärre inte ens simma, säger Sara Franzén Shilwan, chef på Eriksdalsbadet.

Vi träffar Sara Franzén Shilwan i stormens öga, hennes kontor på Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm. De senaste veckornas polisrapporter om ökat antal sexuella trakasserier och ofredanden har varit tuffa, både för henne och för övrig personal.

Deras arbetsplats har stått i mediernas fokus på grund av det ökade antalet sexuella ofredanden. Samtidigt har även den allmänna ordningen i simhallen försämrats, särskilt under kvällar och helger.

Utöver det har såväl simhallens personal som polis, som civilt arbetat i simhallen sedan årsskiftet, också noterat att antalet tonårstjejer som besöker simhallen den senaste månaden minskat så mycket att det märks.

– Troligen beror det på att de är rädda för att bli ofredade. Vi är nedringda av oroliga föräldrar som vill att vi ska garantera deras döttrars säkerhet. Det är en sorglig utveckling. Vi ska göra allt som står i vår makt för att stoppa den, fortsätter Sara Franzén Shilwan.

Enligt såväl henne som polisen faller ansvaret för den uppkomna situationen till stora delar tillbaka på de hvb-hem som lämnar ensamkommande flyktingbarn i simhallen utan tillsyn.

– Vi mäktar helt enkelt inte med att hålla den ordning eller uppsikt som vi vill ha, säger Sara Franzén Shilwan, och beskriver stök och bråk som beror på ständiga regelöverträdelser, ovilja eller oförmåga att lyssna på tillsägelser och konflikter som uppstår på grund av språkförbistringar.

– Det händer att vi avvisar även uppenbart ”svenska” killgäng, men inte alls i samma utsträckning som de gäng vi har problem med nu, unga killar som inte pratar svenska. Så är det och det måste vi komma till rätta med, fortsätter hon.

Foto: Jonas LindkvistFoto: Jonas Lindkvist

Hon beskriver att det i princip varje kväll och helg kommer grupper av ensamkommande till badet, främst på kvällar och helger, och att de kommer utan ansvariga vuxna.

Alla ensamkommande har rätt till ett aktivitetsbidrag och många av dem väljer då Stockholms stads sim- och gymkort. Det kan de sedan använda både i organiserad form och under deras fritid.

– Vi för ingen statistik, men vi vet att hundratals kort har sålts till hvb-hemmen. Det finns boenden som kommer hit med personal som håller koll och då fungerar det bra.

– Men när många kommer utan sällskap av vuxna fungerar det inte. Vi måste få till ett samarbete och en samsyn, fortsätter hon och ger ett exempel på hur det kan gå till:

För bara några dagar sedan kom det 15 personer, en personal och en tolk från ett boende och ville köpa kort. När Sara Franzén Shilwan via tolken frågade var och en av dem vilka som kunde simma, visade det sig att fem av dem inte kunde det.

– Den anställde på boendet, som var en mycket ung person, blev förvånad. Trots att hen stod som ansvarig hade hen inte ens tänkt på det. Så kan vi inte ha det.

Hon är övertygad om att de som misstänks för sexuella ofredanden vet om att de gör fel, men att det också finns kulturella skillnader och koder som gör att normala spärrar släpper.

– Det är uppenbart att många ensamkommande måste få mycket mer information om vad som gäller, vilken kvinnosyn som råder och vilka konsekvenser det kan få för dem och de som utsätts när de inte respekterar gällande regler, säger hon.

Foto: Jonas LindkvistSara Franzén Shilwan. Foto: Jonas Lindkvist

Hittills underskattat i sammanhanget är också, enligt Sara Franzén Shilwan, det faktum att det ofta pågår ett slags ”kill- och tjejspel” i badhus där tonåringar samlas för att mötas och ha kul.

– Även tjejer kan frivilligt delta i det och så plötsligt gör någon något som är över gränsen. Det är inte alltid lätt att hantera det, varken för killarna eller tjejerna.

– Om det här med tydlig gränssättning måste alla prata – föräldrar, skola, samhälle. Det är inget som rör specifikt ensamkommande flyktingar.

Att situationen rör upp mycket starka känslor råder det inga tvivel om, både bland personal och allmänheten som hör av sig till simhallen.

– Det är känsligt, eftersom många ungdomar med invandrarbakgrund drabbas. Vi vill självklart försvara den stora majoritet av ensamkommande som sköter sig bra. Problemet är att det är de som missköter sig som får allt ljus på sig och att de tar all plats, säger Sara Franzén Shilwan.

Men hon tycker att det är bra att de problem som uppstått blir belysta och diskuteras.

– Det här problemet kan inte en ”quick-fix” lösa, vi måste vara långsiktiga. Tyvärr vet vi också att mörkertalen när det gäller sexuella ofredanden är stora, säger Sara Franzén Shilwan.

 

Hvb-hemmen välkomnar samarbete

Foto: Robin HaldertFoto: Robin Haldert

– Det är uppenbart att vi inte tillräckligt har uppmärksammat det här problemet. Behovet att ta upp diskussionen om hur man ska bete sig mot unga kvinnor är påtaglig.

Det säger Christer Halldelius, vd för Vårljus som driver 25 boenden för ensamkommande i länet.

DN har varit i kontakt med några av de större aktörer som driver hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn i länet. Alla hävdar att de inte låter ensamkommande flyktingar besöka simhallar i grupp utan personal. Ordnar de gemensamma aktiviteter finns det alltid ansvariga med.

Även Stockholms stad, som driver 16 egna boenden, säger att inga större grupper får gå och bada utan personal.

 

Vi har fokus på vett och etikett i allmänna ”nakna” miljöer, hygien, allmän träning och simkunskaper.

 

Attendo, som driver boenden för 150 ensamkommande i Stockholm, ger dem sim- och gymkort. De har redan dragit i gång en tio veckor lång uppdragsutbildning, ”utformad efter ungdomarnas primära behov” för att kunna delta på allmänna bad och gym.

– Vi har fokus på vett och etikett i allmänna ”nakna” miljöer, hygien, allmän träning och simkunskaper, berättar Charlotte Näsström Morén, pressansvarig.

Hon ger också ett annat perspektiv:

– På grund av det som hänt på Eriksdalsbadet är det flera av de unga som bor i våra verksamheter som tycker att det är obehagligt att gå dit. De stannar därför hemma i stället för att träna och simma.

I dag presenterar Idrottsförvaltningen en trygghetsöversyn från Stockholms samtliga simhallar. Även av den framgår att problemen med sexuella ofredanden i de flesta fall kan härledas till ”pojkar eller unga män utan vuxet sällskap”. Eriksdalsbadet är ojämförligt mest drabbat.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) säger:

– Mer bemanning och bevakning av de specifika platser i simhallen där risken är stor är en av de viktigaste åtgärderna.

Idrottsförvaltningen drar också i gång ett samarbete med socialförvaltningen för att nå ut till alla hvb-boenden med information om regler och risker. Det ska beröra så väl simkunnighet som vilka regler som gäller.

Södermalmspolisen, som har Eriksdalsbadet i sitt område, har redan haft ett flertal kontakter med olika hvb-hem.

– Flera har redan fattat beslut om att inte åka till badhus, för att de själva bedömer att det inte fungerar. Det är bra att vi får i gång en dialog, det är bara då vi kan jobba förebyggande, säger Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen.

Christer Halldelius, vd på Vårljus, välkomnar allt slags samarbete med såväl simhallarna som med polisen.

– Vi informerar givetvis våra boende om hur Sverige fungerar, i det ingår sex- och samlevnad. Relationer och känslor är universella känslor. Men jag tror att vi måste bli mer specifika när det gäller just hur man beter sig i offentliga miljöer där kulturkrockar kan uppstå, fortsätter han.

Foto: Eva TedesjöIdrottsborgarrådet Emilia Bjuggren är nöjd med de åtgärder som trygghetsöversynen föreslår.

– Alla ska känna sig trygga i våra simhallar och alla som sköter sig är välkomna. För alla typer av ofredanden är toleransen noll.

Foto i text: Eva Tedesjö

Bakgrund.I flera fall ska gärningsmännen ha agerat i grupp

I november-december började antalet polisanmälda, sexuella ofredanden med koppling till Eriksdalsbadet att öka. Av förra årets sammantaget 14 anmälningar gjordes fem under årets två sista månader. Året innan gjordes totalt sju anmälningar.

Hittills i år har nio olika anmälningar om sexuella ofredanden mot flickor under 15 år gjorts. Åtta rubriceras som sexuella ofredanden, ett som våldtäkt.

Det sistnämnda anmäldes i januari, men ska ha inträffat i december då en flicka berättat att någon fört upp ett finger i hennes underliv när hon badade.

I sju av fallen går det att utläsa av anmälningarna att gärningsmännen agerat i grupp och att det inte gått att identifiera någon specifik gärningsman.

Såväl polisen som simhallens personal har dock uppfattningen att det i samtliga fall handlat om unga män med utländsk härkomst som inte talat någon svenska.

Gemensamt för de senaste anmälningarna är att ingen av målsägarna, alla flickor under 15 år, själva velat polisanmäla. De har meddelat personal och polis att de upplevt obehag, de har beskrivit vad som hänt, men sedan inte velat anmäla. Ibland har de larmat först flera timmar eller till och med dagar efter att brottet begåtts.

Tillvägagångssättet i samtliga fall är liknande: Flickorna känner sig uttittade och förföljda, ofta av flera personer. I vattenrutschbanan, eller i anslutning till, har de sedan blivit tagna på, nästan alltid bakifrån och under vattenytan. Och hittills i år har alltså ett fall bedömts som våldtäkt.

Fakta.Åtgärder vidtagna vid Eriksdalsbadet

Bubbelpoolerna har delats upp, i dag finns det en för kvinnor, en för män och en mixad.

Bemanningen av badvärdar som går runt har fördubblats vid vissa tider.

Polisen är i större utsträckning närvarande civilt och ett ökat antal badvakter punktmarkerar numera vissa platser i badhuset som betraktas som riskzoner.

Nya skyltar där alla som upplever obehag uppmanas att kontakta personalen har också satts upp och man har sökt tillstånd för att sätta upp ytterligare övervakningskameror.

Sedan årsskiftet får heller ingen under tolv år vistas i badet utan en vuxen.

Ytterligare åtgärder:

• Rutiner för att polisanmäla alla kända tillbud inrättas.

• Avvisade besökare ska kunna stängas av på längre tid genom att ett gemensamt register upprättas.

• Samarbete med hvb-hem inleds.

• Eriksdalsbadet ska rekrytera flerspråkig personal.

Fakta.Ensamkommande flyktingbarn

Under 2015 anvisades 5 521 ensamkommande barn till Stockholms län. Av dem hamnade största andelen, 2 194 personer, i Stockholms stad.

Kommunerna har ansvaret för att placera de ensamkommande barnen. Antingen bor de i boenden i kommunal regi, eller också placeras de på boenden som drivs i privat regi.

Stockholms stad driver 16 egna hvb-boenden varav två drivs på entreprenad. Stadsdelarna kan i sin tur köpa in platser av andra, privata aktörer.

Källa: Migrationsverket, Stockholms stad

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.