Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Vi blir båda två utburna från klubben i armar och ben”

Foto: Helena Landstedt/TT

Tre personer berättar för DN:s Amanda Dahl om sina upplevelser av aggressiva krogvakter i Stockholms nöjesliv.

Maja, 24: Han slängde ner mig på marken så jag skrapade upp knäna på asfalten

”Jag pluggar i en annan stad och var hemma och hälsade på den här helgen. Efter att ha tagit några öl med vänner ville jag säga hej till en annan kompis som stod i baren på ett ställe på Hornsgatan.

När jag kom fram sa vakten att insläppet stängde klockan två. Eftersom klockan bara var fem i så tjatade jag ett tag. Jag sa att jag är ju stammis här och jag ska bara säga hej, jag är inne i två minuter och så. Men han hade bestämt sig.

När han sedan vände sig om för att prata med några andra gäster smet jag in ändå. Jag tänkte väl att jag ju ändå bara skulle in och ut. När jag hade gett min kompis en kram och började gå mot utgången tog någon tag i mig bakifrån. Det var vakten som släpade ut mig och när vi kom ut på gatan slängde han ner mig på marken så jag skrapade upp knäna på asfalten.

Jag försökte diskutera och sa åt honom att använda sina ord i stället. Jag hade ju varit på väg ut och behövde inte bli tvingad. Men det syntes i blicken på honom att samtalet var slut, det fanns inte rum för dialog.

Sedan dess har jag inte fått komma in, det var två år sedan. I våras var jag där på dagen, innan vakterna var på plats. Då kom de in när de började, tryckte upp mig mot väggen och sa att jag inte fick vara där. Sedan fick jag gå.”

Louise, 23: De skrek att det är vårt fel som väljer att klä oss som vi gör

”Jag var på en klubb på Söder Mälarstrand. Under kvällen var ett gäng killar på min kompis. Och trots att vi sa till ville de inte lämna henne i fred. Det är ju egentligen ganska vanligt tyvärr. Men när vi står och diskuterar med killarna kommer en vakt fram.

Vi tänkte att, vad skönt nu löser det sig. Men han gick rakt fram till min kompis och sa åt henne att hon skulle ut därifrån. Vi försökte fråga varför, men det var bara så. När vi passerar ordningsvakterna som står vid entrén på gatan sa jag till dem att de gjort ett misstag, att de slängt ut den som blivit utsatt.

Då var det som att något klickade till i dem. De blev aggressiva och skrek att det är vårt fel som väljer att gå ut och att klä oss som vi gör. Att vi får skylla oss själva. Det spelar ingen roll i sammanhanget, men vi var klädda i våra kontorskläder från dagen. Vi blev chockade och argumenterade emot. Till slut ringde vi polisen, mest för att vi kände oss så maktlösa i situationen. När de kom tog de oss åt sidan och förklarade att de inte alls var överraskade av vad som har hänt. Enligt dem behöver de ofta komma just till den här krogen på grund av vakternas beteende.

Det gjorde ju bara saken ännu värre, att det händer så ofta utan att någon gör något åt det. Vi gjorde en polisanmälan om händelsen inne på klubben och redogjorde även för hur vakterna hade agerat. Jag hoppas att det kan sätta lite press på klubben.”

Paulina, 24: De tar stryptag på honom och trycker honom väldigt hårt mot marken

”Jag var ute med min syster, min bror och några vänner. En av dem var från England och är svart - jag tycker det är viktigt i sammanhanget. Vi kan kalla honom W.

Vi är inne på någon slags vip-avdelning och dansar. Klockan var runt fyra på natten och jag var ganska påverkad vid den här tiden. Då är det någon okänd person som börjar tjafsa med W. Det var ingen stor sak och vi struntar i honom. Men vi lämnar dansgolvet för att röka efter det.

Då kommer plötsligt en av klubbens vakter och tar tag i nacken på W och kastar ner honom på golvet, helt oprovocerat. Ytterligare fyra vakter ansluter, de tar stryptag på honom och trycker honom väldigt hårt mot marken.

Allt går väldigt fort men jag ser att W har svårt att andas. Jag får panik och försöker slita bort vakterna. Jag riktar även en spark mot en av vakterna då jag blir desperat att få bort dem från min vän.

När jag gör det tar en av dem stryptag även på mig och slänger omkull mig. Min syster och bror ser allting och är i chock. Vi blir båda två utburna från klubben i armar och ben, de slänger oss på marken utanför entrén

Jag är helt i chock och gråter och skriker. Alla vakter samlas då i en stor grupp vid ingången, de skrattar och vinkar åt oss där vi ligger. Min syster som inte blivit utslängd försöker prata med dem och ifrågasätter hur de behandlat oss. Då pussar en av vakterna i luften mot henne och svarar bara: bry dig inte om det du.”

Läs mer: Dörrvakter skyddar varandra: ”Den som golar är död i yrket”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.