Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Vi ger dem det de beställer”

Att den 65-årig väktaren arbetade ensam var ingen slump utan helt i linje med den beställning som Rikspolisstyrelsen gjort. Det säger Robert Grebenstedt, vd för Securus till DN.se.

Det var en ensam väktare från bevakningsföretaget Securus som överfölls och misshandlades av en gripen man på arresten i Fleminsberg på onsdagen. Kvinnan har arbetat länge på arresten och är mycket omtyckt.

Att en ensam väktare tar hand om våldsamma och kanske påtända personer i arrestlokaler tillhör rutinerna. När Securus tog över ansvaret för arbetet vid Flemingsbergsarresten den 1 september från Panaxia var avtalet med Rikspolisstyrelsen skrivet så att en ensam person skulle utföra jobbet.

– Vi ger dem det de beställer. Men nu kommer vi att sättas oss ned och se vad vi kan göra från vår sida, om vi har brustit i något och om det finns något som vi kan förändra, säger Grebenstedt.

Överfall på väktare och vakter i arrestlokaler och häkten är inte vanliga säger flera personer på olika bevakningsföretag som DN.se talat med. För Securus del har ett liknande fall inträffat under hösten.

– Det var en av våra manliga väktare som överfölls av en man på arresten i Södertälje, säger Robert Grebenstedt. Vår väktare fick söka vård och stanna kvar för observation men fortsätter att arbeta för oss.

Mannen som överföll Securus väktare skulle mindre än en månad senare slå ihjäl en 24-årig kvinnlig vakt på häktet i Flemingsberg dit han förts efter överfallet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.