Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Vi har varit för dåliga på samarbete om bostäder”

”Det finns mycket som borde ha varit bättre”, säger Sten Nordin (M).
”Det finns mycket som borde ha varit bättre”, säger Sten Nordin (M). Foto: Magnus Hallgren
Kommunerna i Stockholms län har misslyckats med att samarbeta i bostadsfrågor, anser politikerna själva.

– Vi behöver bli bättre på att prata med varandra, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd.

Bostadssituationen i Stockholm är pressad. Antalet nya lägenheter och småhus har inte matchat befolkningsutvecklingen på flera år, vilket lett till att bostadsbristen blivit allt större.

– Det här är allvarligt. En bra situation på bostadsmarknaden är helt avgörande för stadens utveckling, säger Socialdemokraternas oppositionsborgarråd Carin Jämtin.

Såväl borgerliga som rödgröna företrädare för Stockholms stad anser att kommunerna i länet har misslyckats med att samarbeta med varandra i bostadsfrågor. Båda lägren är kritiska mot sig själva.

– Det finns mycket som borde ha varit bättre om vi tittar tillbaka. Vi behöver ytterligare samarbete med kommunerna för att klara situationen, säger Sten Nordin.

Han anser bland annat att man inte har varit tillräckligt duktiga på att ”prata med varandra”, vilket kan ha lett till att möjligheterna att bygga bostäder inte utnyttjats fullt ut.

Det håller på att bli bättre och i flera projekt har kommunerna inlett samarbete. Hagastaden, den nya stadsdelen som ska resa sig i tomrummet mellan Vasastan och Karolinska, ska knyta ihop Stockholm med Solna. Här ska kommunerna tillsammans bygga 5.000 bostäder.

– Bygga måste man göra, i Stockholms stad men också i hela länet. Vi måste se bostadsmarknaden som en helhet, över kommungränserna. Vi måste börja planera bostadsförsörjningen tillsammans på ett mycket mer konkret sätt, säger Carin Jämtin.

För att nå ett bättre samarbete har de politiska blocken olika vägar. Socialdemokraterna vill ha mer regional styrning för att kunna planera bostadsbyggen, medan Moderaterna i stället tycker att kommunerna själva bör ta frivilliga initiativ.

– Jag tror inte att medborgarna vill ha en region som långt borta fattar beslut, säger Sten Nordin.

Det byggs inte tillräckligt i länet – varför?

– Det är oerhört viktigt att fortsätta hålla uppe och ha höga ambitioner för bostadsbyggandet, samtidigt som vi är väldigt noga med att se till att det sker med kvalitet.

Den nye bostadsministern Stefan Attefall (KD) efterlyser en högre växel i byggandet:

– Vi måste få upp nyproduktionen på en långsiktigt högre nivå. Vi måste under lång tid bygga mer än vad vi gjort de senaste åren. Vi bör också fundera på hur vi kan utnyttja befintligt bestånd på ett effektivare sätt.

Varför går det så sakta?

– Det är viktigt att jobba mer med planprocesser, kommunala mark- och bostadspolitiken, tydligare långsiktiga spelregler så att branschen vet vad som gäller. Branschen själv måste också bli mindre konservativ och mer innovativ.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.