Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Vi kan inte leverera till 2015”

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) medger att han inte kan uppfylla vallöftet.

– Vi kommer att leverera alla studentbostäder vi har utlovat och mer därtill. Men inte till 2015, säger han.

Stockholm har ett behov av att överskrida löftet om 4.400 nya studentbostäder, menar Nordin. I dag finns i olika stadier – från anvisad mark att bygga på till nästan färdig lägenhet – 4.100 studentbostäder, enligt honom, och staden kommer att fortsätta anvisa mark.

I löftet om 4.400 lägenheter räknade alliansen även in tillfälliga studentbostäder.

– Där känner vi oss lite dragna vid näsan av staten. I den nya plan- och bygglagen är tillfälliga bygglov begränsade till fem år så det gick inte, säger Sten Nordin.

En glädjande nyhet är enligt honom att privata byggföretag har börjat intressera sig för att bygga för studenter.

– Studentbostäder är väldigt säkra, de står aldrig tomma och risktagandet för byggherren är inte stort. Staden begär också bara halv tomträttsavgäld för studentbostäder. Bostadsbristen drabbar inte bara studenterna, det är också en flaskhals för Stockholms tillväxt, säger Sten Nordin.

Nu när ni har brutit vallöftet, tänker du lämna tillbaka utmärkelsen Studentvän 2012?

– Nej, jag tänker visa att jag förtjänar den, säger Sten Nordin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.