Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Vi kände oss förolämpade och diskriminerade”

People Travel Group kör bussarna åt Eckerölinjen. I går eftermiddag anlände alla busspassagerare från färjan i Grisslehamn till Cityterminalen i samma buss.
People Travel Group kör bussarna åt Eckerölinjen. I går eftermiddag anlände alla busspassagerare från färjan i Grisslehamn till Cityterminalen i samma buss. Foto: Nicklas Thegerström
Passagerarna som skulle åka buss till Eckerölinjens färja mot Åland delades vid flera tillfällen denna vecka upp i två olika bussar. En för ”svenskar” och en för ”personer med utländskt utseende”. ”Det var en mycket otrevlig upplevelse”, säger Samer Chatila som tillsammans med sin bror och en kamrat råkade ut för uppdelningen i onsdags.

– När jag, min bror och en kamrat till oss skulle åka från Cityterminalen till Grisslehamn i onsdags blev vi placerade i en buss där vi snart upptäckte att alla som gick ombord hade utländskt utseende. När vi tittade ut genom bussens fönster såg vi att alla som såg ”svenska” ut visades in i en annan buss, säger Samer Chatila som är född i Sverige och för tillfället studerar på Åland.

Uppdelningen i de två bussarna genomfördes redan vid utgången från Cityterminalen.

– Chauffören stod mellan utgången och bussen och pekade vart vi skulle gå, sedan följde han med oss och såg till så att vi kom ombord, berättar Samers Chatila bror Ahmad Chatila.

Det som först sett ut som en fin service var i själva verket chaufförens sätt att dela på de två grupperna av resenärer. Efter en stund gick Samer Chatila fram till chauffören för att fråga varför passagerarna delades upp på det sättet.

– Vi kände oss förolämpade, kränkta och diskriminerade, faktum var att det kändes som om vi var på väg till Arlanda för att bli utvisade ur Sverige.

Men chauffören menade att det inte alls handlade om någon uppdelning på grund av hudfärg, i stället svarade han att den buss som Samer Chatila och hans kamrater åkte med var en direktbuss för dem som förbokat resan. Den andra bussen skulle stanna längs vägen och plocka upp flera resenärer. Detta, och inget annat, var skälet till att man delat upp passagerarna.

Någon kontroll av biljetter eller om någon av dem som gick ombord på bussen verkligen var förbokad gjordes dock aldrig och varken Samer Chatila eller hans bror hade förbokat sin resa.

– Vi tyckte att det kändes väldigt otrevligt, men chauffören sa att om vi inte gillade systemet så var det bara för oss att gå därifrån. Så vi satte oss ned på våra platser alldeles bakom föraren.

När bussarna lämnade Cityterminalen klockan 12.30 visade det sig att ”direktbussen” och den andra bussen med ”svenskarna” körde efter varandra hela vägen. Båda stannade också för att plocka upp fler resenärer.

Bussarna till och från Grisslehamn körs av People Travel Group åt Eckerölinjen och flera resenärer har reagerat på det som hänt under onsdagen och torsdagen. Strax efter klockan 18 på torsdagen fick Eckerölinjens verkställande direktör Tomas Karlsson kännedom om händelsen:

– Jag kontaktade omedelbart den driftansvarige på People Travel Group som plockade bort chauffören, säger Tomas Karlsson.

Är det någon tvekan om att detta har hänt?

– Nej. Men det verkar som om det rör sig om ett beslut från en enskild chaufför och att det är begränsat till två tillfällen. Det är dock illa nog.

Tomas Karlsson trycker på att den här typen av segregation av passagerare helt strider mot allt vad Eckerölinjen står för och att man nu åter kommer att hålla en utbildning för de chaufförer som kör bussarna.

– Detta kommer vi att göra redan under nästa vecka för att känna oss helt säkra på att det inte kommer att kunna upprepas.

För Samer Chatila är det som hänt en chockartad upplevelse.

– Jag trodde aldrig att detta skulle kunna hända i vårt Sverige. Jag säger vårt, för min familj och släkt har bidragit mycket till samhället, hela min släkt är egenföretagare i Sverige, de har allt från läkarklinik, optikbutik, livsmedelsbutik och bilfirma. Jag och min bror valde att utbilda oss till maskintekniker och är färdigutbildad nu till sommaren.

Samer Chatila beskriver det som hänt som ett växande problem:

– Att man inte längre ser varandra som individer utan kategoriseras efter det yttre och inte efter ens handlingar.

Fakta: Ägs av Veolia

People Travel Group är en del av Veolia Transport Sverige som i sin tur ägs av franska Veolia Environnement och är börsnoterat i Paris och New York.

People Travel Group har cirka 150 anställda fördelade på Stockholm, Göteborg, Kinna, Ramkvilla och Växjö.

Inom företaget finns varumärkena Flygbussarna Charter, Marks Limousine och Ramkvillabuss. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

På sin hemsida beskriver People Travel Group att deras mål är ”alltid att våra kunder och samarbetspartner ska uppfatta oss som lite bättre än våra konkurrenter genom vårt sätt att vara och agera”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.