Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Vi måste ha ett större uppdrag till biblioteken än att bara vara en tyst plats”

Roger Mogert (S), kulturborgarråd i Stockholm.
Roger Mogert (S), kulturborgarråd i Stockholm. Other: Beatrice Lundborg

Stockholms kulturborgarråd Roger Mogert (S) skrev en debattartikel i SvD om att krav på tysta bibliotek ofta är främlingsfientliga. Texten väckte ett ursinne i sociala medier. Men Mogert anser att folk medvetet missförstår. 

– Jag kände att det var nödvändigt att försöka styra debatten till det jag tycker är relevant, säger han till DN.

”Det här var jättedumt”. ”Det mest korkade jag läst på länge”. ”Tystnad på bibliotek är tydligen högerextremt”. 

Roger Mogerts debattartikel i SvD har diskuterats flitigt på bland annat Twitter och många är kritiska. Främst mot passagen om att biblioteksdebatten är ”fördummande”, drivs av konservativa och att ”kraven på det tysta biblioteket kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt”. 

”Har S i Stockholm gjort bort sig så här kraftigt sedan 'butler i t-banan'?” frågar journalisten och SvD-krönikören Paulina Neuding på twitter.

DN ringde upp Roger Mogert. 

Vad tycker du om debatten som uppstått efter din artikel?

– Den är väl tyvärr ganska väntad. Jag tycker det är synd, för min frustration är ju att vi bara för en diskussion om ”ska det vara lugnt på biblioteken”. Ja det är klart det ska vara ordning och reda på biblioteken. Men biblioteken är lite för viktiga för att samtalet om dem ska sluta där. Någonstans tycker jag att hela diskussionen efter bara i grunden förstärker min huvudtes. Vi måste ha ett större uppdrag till biblioteken än att bara vara en tyst plats. 

”En debatt som bedrivs av konservativa debattörer – en del av dem bristfälligt maskerade som liberaler – i syfte att omvandla biblioteket till ett mausoleum över boken och därmed samtidigt driva ut sådana som jag från templet” skriver du. Men du nämner inte exempelvis fackförbundet DIK:s rapport om den allt sämre arbetsmiljön på biblioteken. Varför inte?

– Vi har ordningsproblem på biblioteken i Stockholm, men artikeln handlar inte om det. Artikeln handlar om att vi måste kunna diskutera något annat än ordningsproblem också. Och att man inte ska ta de ordningsproblemen som finns som ett svepskäl för att tysta biblioteken och göra dem till något annat än de är i dag.

Läs mer: Stöket och våldet på biblioteken ökar 

Artikeln handlar om att vi måste kunna diskutera något annat än ordningsproblem också.

Vad menar du med att krav på tysta bibliotek ofta är främlingsfientliga?

– Det finns en underton i debatten där man säger att att det är stökiga invandrargäng som står för det här.

Är det bara en underton, eller har det också varit uttalat att det handlar om just invandrargäng?

– Mest en underton tycker jag. Men exemplen är påfallande ofta ytterstad och invandrarkillar. När vi minst lika ofta problem har med ordning och reda i innerstadsbiblioteken och alla publika lokaler.

34 procent av de bibliotekarier som arbetar på folkbiblioteken bevittnar flera gånger i veckan bråk mellan besökare, fylla, aggressivitet eller vägran att respektera bibliotekets regler, enligt DIK-rapporten. Är bibliotekarierna som vittnar om våld och stök främlingsfientliga?

– Nej. Det finns inget som helst främlingsfientligt med att i sig påstå att det är våld och stök på biblioteken. Det säger ju jag också. Det är när man försöker använda detta till något annat. Det är det bisatsen i artikeln handlar om. Det har jag stört mig på i diskussionen.

Nej. Det finns inget som helst främlingsfientligt med att i sig påstå att det är våld och stök på biblioteken.

Tycker du inte att du trivialiserar problemen bibliotekarierna vittnar om genom att säga att debatten inte egentligen handlar om stök?

– Nej, tvärtom. Jag vill att debatten ska handla om biblioteken och vad som är syftet med biblioteken. Min artikel handlar om hur viktiga biblioteken är för att vi ska kunna växa som människor. Att då förminska den diskussionen till bara en fråga om polis, det tycker jag är att svika biblioteken och bibliotekarierna. Det står inte i motsättning till att vi lägger mer pengar till säkerhet på biblioteken, för det gör vi, det finns extrapengar i den här budgeten till säkerhet i hela kulturnämnden.

Fittja bibliotek.
Fittja bibliotek. Foto: Carl Bredberg

Hur skulle krav på lugn och ro exkludera arbetarklassen?

– Det tycker jag inte alls att de gör, det är inte det det står. Det finns ingenting i min text som är mot lugn och ro. Det handlar om att biblioteken kan ju inte bara vara en tyst plats. Biblioteken måste ha ett annat uppdrag också. Och det är det uppdraget vi måste diskutera. Min artikel är mer en besvikelse över att biblioteksdiskussionen är så platt.

Läs mer: Fortsatt stökigt på flera bibliotek 

Hur vet du att de konservativa debattörerna sällan besöker bibliotek i Bredäng, Hässelby eller Högdalen?

– Det är en extrapolering. Det kan naturligtvis vara så att de går dit varje dag.

Varför skriver du det då?

– Ja. Det är väl känslan att diskussionen inte handlar om en omsorg av oss som bor i Stockholms förorter, utan att den handlar om något annat. Hela den där ”det tysta rummet”, mausoleumet över boken man vill bygga, det är inte till för att få in fler människor. Det är en konservativ bibliotekssyn. Gå tillbaks 70-80 år i tiden så var biblioteken ungefär som Systembolaget. Du var tvungen att veta vad du ville ha och gå ut och få boken över disk. Det vill vi inte att biblioteken ska vara, vi vill att biblioteken ska utvecklas till mer kreativa platser där det stimuleras till läsning. Jag tror att det är speciellt viktigt i Stockholms ytterstad.

Vi vill att biblioteken ska utvecklas till mer kreativa platser där det stimuleras till läsning. Jag tror att det är speciellt viktigt i Stockholms ytterstad.

Du skriver i texten att många medvetet kommer att missförstå – kan det inte vara så att folk läser vad du skriver och tycker att du har fel?

– Det kan det naturligtvis också vara, det går alldeles utmärkt. Men efter att ha scannat sociala medier får man nog konstatera att ganska många medvetet missförstår en också. ”Du är ju emot ordning och reda” säger de och det är inte det artikeln handlar om. 

Tycker du såhär i efterhand att din artikel bidrog till att skapa debatten du vill ha?

– This is not the end. This is not even the beginning of the end, eller hur säger man. Det är en pågående diskussion. Jag kände att det var nödvändigt att försöka styra debatten till det jag tycker är relevant. Att inte bara ska vara en tyst och lugn plats. Jag har saknat den typen av inlägg, men det är klart att jag har dragit mig för att ge mig in i en debatt som riskerar att spåra ur och handla om något annat än om det jag vill att den ska handla om.

Läs mer: Jenny Lindh: Det handlar om en tynande omsorg om biblioteksrummet 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.