Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Vi som var med minns hur viktiga de där små husen var

Trångsund 14.30.

Numera är den enbart ett kulturminne, och lite av en turistattraktion, den gamla gröna telefonkiosken intill Storkyrkan.

– Men varför skulle man ringa i den där? undrar den lilla pojken.

Mormor, eller är det kanske farmor, försöker förklara. Fast det är inte helt lätt, berättar min man som råkade höra konversationen. För den som växt upp i mobilsamhället är det svårt att fatta att folk förr stod i små hus där de stoppade pengar i en automat för att kunna telefonera.

Men vi som var med minns hur viktiga de där små husen var, ibland kändes det som om de var livsviktiga. Ibland var de kanske till och med det.

Just den gamla gröna vid Storkyrkan var en livlina för mig under några vårveckor för länge sedan. Jag hade just flyttat till egen bostad och på den tiden tog det ett bra tag att få en telefon installerad. På kvällarna sprang jag i skytteltrafik mellan 30-talshuset på Själagårdsgatan och telefonhytten i Trångsund, som gatstumpen mellan Storkyrkobrinken och Stortorget heter.

Den eftertraktade känslan av att få rå sig själv hade ingen chans mot oron, tystnaden och rastlösheten. Inte utan telefon.

Det var då, på 1970-talet, som telefonkioskerna hade sin glansperiod i Sverige. 2015 skrotades nästan alla. De få som står kvar i Stockholm, nu utan själva telefonapparaterna, är av modellen ”Pagod” som ritades av Telegrafverkets ingenjör Hjalmar Cellon. Den första sattes upp i Kungsträdgården 1901.

Malin Nordgren är redaktör för Insidan och har gått från att vara maratontelefonpratare till att föredra korta samtal och sms.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.