Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Apple i Kungsträdgården – ett slott för den moderna tiden?

Det gick fort, alltihop. I början av veckan kom nyheten ut – teknikjätten Apple vill bygga ”flaggskeppsbutik” i Kungsträdgården.

Redan på fredagsmorgonen kan de sedan presentera en färdig informationspaviljong, inhyrd i självaste Kulturhuset och öppen för allmänheten från och med denna lördag. Trots att någon konventionell planprocess för bygget inte ens är påbörjad.

Allt ser med andra ord välplanerat ut. Det är också tydligt att Apple skaffat sig pr-folk som kan prata det språk politiker och institutioner förstår och vill höra.

Det nya bygget ska bli en ”mötesplats” som ”respekterar omgivningen” och ”förenar parkens skönhet med Hamngatans energi”. Apple vill härigenom ”bidra till samhället” och poängterar flera gånger vikten av ”hållbarhet”. De fysiska modeller som presenteras formligen kryllar av träd – samtliga träd i Kungsträdgården ska bevaras, poängterar man. Minns att Miljöpartiet ingår i Stadshusmajoriteten.

Vad det handlar om rent krasst är alltså en butik, på platsen där hamburgerrestaurangen Friday’s står i dag. En platt och stilren historia, enligt modellerna, dessutom omgiven av kafébord. Dock utan kafé, förstår vi.

Butiken är ”designad för att skapa en sömlös övergång mellan Kungsträdgården och Apple”, enligt informationen. Det är helt sant. Däremot är frågan om det är helt oproblematiskt.

När man tittar närmare på modellerna, eller bara promenerar ett par hundra meter österut till platsen i fråga, blir bilden tydlig. Det är uppenbart att Apple har förstått något som Stockholms stad uppenbarligen inte begripit.

Den byggnad som placeras här äger parken, i alla fall om den beter sig mer självmedvetet än den ledsna restaurangbarack som nu ser ut att ha sladdat in på trekvart och inte orkat räta upp sig. Intrycket i modellen blir helt enkelt att parken utgår från butiken. Att butiken är ett slott och parken dess trädgård.

Man behöver inte vara patologisk kommershatare för att tycka att det blir lite märkligt. Det är dock inte Apple som ska ställas till svars för att märkligheten uppstått.

Om det här nu ska vara en offentlig park i Stockholms hjärta, hur kan staden inte ha tagit tag i den här saken själva under alla de år som gått? Man hade kunnat tänka sig en grandios parkentré här, som Claes Britton dundrade om i DN förra året, eller någon mer publik verksamhet. Ett slott vore kanske otidsenligt, men någon form av galleri? Eller bara en mer tilltalande restaurangbyggnad.

Nu har det dock inte hänt, och därför lär det också sluta med att staden tacksamt tar emot det som erbjuds utifrån. Förutsatt att Apple nu orkar traggla sig igenom hela den stockholmska planprocessen, förstås.

”Vi vill lämna platsen bättre än vi fann den”, säger Applechefen Wendy Beckman på fredagens presentation.

Just det lär nog inte bli så svårt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.