Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Klart att platsen vid macken ska ha ett namn

Foto: Janerik Henriksson/TT

Borde platsen vid Preem-macken mitt på Norr Mälarstrand, nedanför Kungsholmstorg, få ett namn? Somliga vill bestämt mena det, inte minst som det nu finns stora planer för att rusta upp platsen och ge den fler attraktioner.

Liberalerna (före detta Folkpartiet) har visat stort, nästan osunt stort engagemang i frågan. Efter motstånd hos Namnberedningen, som anser att ett namn på platsen är överflödigt, har man nu motionerat till fullmäktige i frågan.

Den här spalten ställer sig bakom kravet. Det är en plats som många relaterar till, men som är helt omöjlig att beskriva på ett vettigt sätt. Vilket är ett problem, särskilt nu när den fått en båtbrygga som ingår i SL-systemet.

Det finns fler skäl. Kommersiella aktörer brukar vara snabba att inse värdet i att döpa platser. Om vi inte skyndar oss är det således en tidsfråga innan någon hugad aktör erbjuder politikerna en förmånlig affär, och så står vi plötsligt där och väntar på båten vid ”Tele2 Sea Port”. Eller så.

När Vårt Kungsholmen – påhejade av Liberalerna – ordnade omröstning bland läsarna vann förslagen ”Kungsholmskajen” och ”Norr Mälarkajen”.

Med all respekt för kungsholmsborna, men det var väl sällsynt fantasilöst och vagt. Det finns massor av kajer på Kungsholmen. Omkring hälften av Norr Mälarstrand är en kaj.

Krönikören Kerold Klang föreslår i samma tidning namnet ”Ostkusthamnen”, eftersom passagerartrafik åt Kalmarhållet förr i världen utgick just härifrån.

Det är sympatiskt tänkt, men riskerar samtidigt att leda till förvirring av just det slag som vi skulle råda bot på. Det blir lite väl många väderstreck – Ostkusthamnen, på Norr Mälarstrand, som är Kungsholmens södra strand.

Så vad föreslår då denna spalt?

Låt oss ge kajtorget ett särpräglat namn, efter en historisk aktör som spelat stor roll i Stadshuspolitiken några hundra meter bort. Inte minst genom att lägga sig i det lilla. Som aldrig varit rädd för att ta sig vatten över huvudet eller att segla i väg.

Ja, så får det bli. Vi ses i sommar vid ”Folkpartiets plats”.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.